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BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Mr. Don Hancock, Assistant District Attorney, Third Judicial District, Second Floor 
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QUESTION  

QUESTION  

If a military person claims his legal residence in another state for voting and other 
purposes, although he physically resides in this state, can he claim and be allowed the 
head of household exemption?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*59} ANALYSIS  

Article VIII, Section 5 of the New Mexico Constitution provides that:  

"The legislature may exempt from taxation property of each head of the family to the 
amount of two hundred dollars ($ 200) . . ."  

Pursuant to this permissive authorization the legislature enacted the necessary enabling 
statute (Section 72-1-4, N.M.S.A., 1953 Compilation). This section provides in pertinent 
part as follows:  

"There shall be exempted from taxation property of each head of a family, resident in 
the state of New Mexico, to the amount of two hundred dollars ($ 200), providing that 
the person claiming such exemption shall make a return of his property for taxation and 
shall make oath that he or she is such head of a family, a resident of the state, and . . . 
." (Emphasis supplied).  

The determining phrase in answering your question is "a resident of the state." 
Residence, as has frequently been stated, is largely a matter of intent. If a person is 
physically present within this state, and intends in good faith to remain here, the 
requisite physical presence and intention coincide to establish residence. Opinion No. 
62-133.  



 

 

Article VII, Section 4 of the Constitution provides that:  

"No person shall be deemed to have acquired or lost residence by reason of his 
presence or absence while employed in the service of the United States . . ."  

Thus physical presence of a serviceman creates no presumption of residence. As our 
Supreme Court held in Allen v. Allen, 52 N.M. 174, 194 P. 2d 270, the above section of 
the Constitution does not mean that a soldier stationed in this state may not acquire 
residence in New Mexico, but it does mean that in order to do so he must, in addition to 
physical presence, establish his intention to become a resident.  

Under the facts contained in your question, namely that the person claims legal 
residence in another state for voting and other purposes, we do not perceive how the 
military man in question can establish the required intention to be a resident of this 
state. Accordingly he is not eligible for the head of household exemption.  


