
 

 

Opinion No. 65-41  

March 5, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Frank Bachicha, Jr., Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable E. C. Serna, District Attorney, Sixth Judicial District, P.O. Box 1025, 
Silver City, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May the Board of County Commissioners of Grant County enter into a contract with 
the holder of a certificate of public convenience and necessity for the furnishing of 
ambulance service on a county wide basis for indigent persons?  

2. If the answer to Question No. 1 is in the affirmative, may a term of such contract 
extend for a period of two years?  

CONCLUSION  

1. Yes.  

2. Yes, but see Analysis.  

OPINION  

{*70} ANALYSIS  

Your letter of February 26, 1965 requesting this opinion advised us, inter alia, that four 
bid proposals have been received by the Grant County Board of Commissioners, the 
lowest of which has two hundred eighty dollars ($ 280.00) per month, to cover 
ambulance services for indigents.  

The power of the Board of County Commissioners to enter into a contract is evident 
under the authority granted by Section 15-36-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, if the 
purposes therefore are otherwise lawful. An early predecessor to Section 15-36-1, i.e., 
Comp. Laws 1897, Sec. 651, containing practically identical language was construed by 
our court in Agua Pura Co. v. Mayor, 10 N.M. 6. 21-22, 60 P. 208, where it was said:  

"These clauses seem to mean something more than the ordinary powers appertaining 
to counties. They confer express authority to do the acts in the interest of the county, 
and to make contracts in reference to the concerns necessary to the exercise of this 
authority, when not otherwise provided by law. We do not understand that the grant of 



 

 

powers to counties or other municipal corporations must contain a specification of each 
particular act to be done, but it is sufficient if the words used be sufficiently 
comprehensive to include the proposed acts. An express authority may be general as 
well as particular. . . ."  

It is to us clear that the furnishing of ambulance service to indigents by the county, 
although through contract with a private enterprise, falls within the broad classification of 
Section 15-36-1 (Fourth), supra, which reads as follows:  

"15-36-1. General powers. -- Each organized county in this state shall be a body 
corporate and politic, and as such shall be empowered for the following purposes:  

. . . .  

Fourth. To make all contracts and do all acts in reference to the property and concerns 
necessary to the exercise of its corporate or administrative powers.  

. . . ." (Emphasis supplied)  

Article IX, Sec. 14, New Mexico Constitution is pertinent to the present inquiry. It reads 
as follows:  

{*71} "Sec. 14. (Aid to private enterprise.)  

Neither the state, nor any county, school district, or municipality, except as otherwise 
provided in this Constitution, shall directly or indirectly lend or pledge its credit, or make 
any donation to or in aid of any person, association or public or private corporation,, or 
in aid of any private enterprise for the construction of any railroad; provided, nothing 
herein shall be construed to prohibit the state or any County or municipality from 
making provision for the care and maintenance of sick and indigent persons." 
(Emphasis supplied).  

On the basis of the foregoing it is our opinion that the proposed contract may be entered 
into by the Board consistent with the powers granted the county to "make all contracts . 
. . necessary to the exercise of its corporate or administrative powers" and to make 
"provision for the care and maintenance of indigent persons." However, we do not 
hereby voice an opinion regarding the reasonableness of the proposed contract 
provisions since these necessarily involve careful consideration of facts and 
circumstances a duty which must be exercised by the Board of County Commissioners, 
as the governing body of the county.  

In discussing your second question we begin with the general proposition that "a county 
is not bound by a contract beyond the scope of its powers or foreign to its purposes, or 
which is outside the authority of the officers making it." See 20 C.J.S. 1006, § 174.  



 

 

There is no specific statute in this State which would restrict the term of any contract 
which may be executed by a Board of County Commissioners in behalf of the county. 
However, there are certain statutes and basic principles of law which bear upon this 
issue and will provide the answer thereto.  

First of all there exists the general rule that contracts which extend beyond the term of 
the existing board which tie the hands of the succeeding board and deprive it of its 
proper powers, are void as contrary to public policy. See 20 C.J.S. 1009, 1010, § 176. 
As with any general rule there exist exceptions, in this instance consisting of necessity, 
good faith and public interest. Second, an important restriction upon county 
indebtedness is found in Section 11-6-6, N.M.S.A., 1953 Compilation, pertinent portions 
of which read as follows:  

"11-6-6. Bateman Act -- Indebtedness of county, municipality, and school district limited 
to collections for same year -- Excess void -- Penalty for violation. -- After March 12, 
1897, it shall be unlawful for any board of county commissioners . . . for any purpose 
whatever to become indebted or contract any debts of any kind or nature whatsoever 
during any current year which, at the end of such current year, is not and cannot then 
be paid out of the money actually collected and belonging to that current year . . ." 
(Emphasis supplied)  

This section would appear to render void a contract which would bind the county to an 
indebtedness which could not be paid out of current funds. However, such a restriction 
would not necessarily prohibit the execution of a contract for a period of time longer 
than that ending during the current year, if the same contained a provision which would 
effectively limit the liability of the county thereunder to the current year, for which 
moneys were available for that purpose.  

In Attorney General Opinion No. 64-74 dated June 2, 1964, it was held that "a state 
public body, in the absence of statutory power providing otherwise, may properly {*72} 
enter into a lease contract only for such period of time as there exists current legislative 
appropriations or other funds available to pay lease rental obligations falling due under 
the terms of the lease agreement." Essentially the basis for such a conclusion related to 
the principle that contracts may not be executed which would obligate the state or an 
agency thereof to pay sums beyond those amounts currently appropriated or which 
would bind future legislatures to provide appropriations for payments under the 
contracts. The Opinion also recognized, however, that a contract could be entered into 
covering a longer period of time, but only if it expressly provided that no obligation 
would exist to continue such contract or to pay sums thereunder if legislative 
appropriations were not available, or if the legislature subsequently restricted, 
reorganized or abolished the contracting agency. Although the Opinion does not apply 
specifically to counties, it is our impression that the principles of law enunciated therein 
apply not only to state legislative or agency action but to the governing bodies of 
political sub-divisions as well.  



 

 

It is our opinion therefore that the contract involved in the instant inquiry may be 
executed for a period of two years, providing however, that it contain provisions which 
will prevent a violation of the Bateman Act, cited above, and which will limit the 
obligation of the county under the contract to the term of the present Board of County 
Commissioners. Although an automatic option renewal clause could also be provided.  


