
 

 

Opinion No. 65-43  

March 9, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Wayne C. Wolf, Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable Harold L. Runnels, State Senator /- Lea County State Capitol Building, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Do the reciprocity provisions of Section 64-12-2 N.M.S.A., 1953 Compilation, extend 
to a trailer registered in another state if only the tractor pulling the trailer is the subject of 
a reciprocal agreement?  

2. May the weight load on a tandem axle of a vehicle exceed 34,320 pounds?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. No.  

OPINION  

{*75} ANALYSIS  

The answer to your first question is found in Sections 64-12-2 and 64-12-3, N.M.S.A., 
1953 Compilation. These sections authorize reciprocal agreements with other states 
and provide for the negotiation of those agreements. The reciprocal agreements extend 
to vehicles registered in another state and exempt them from license fees, registration 
fees, permit fees and other fees or taxes which are paid for the unusual use of the 
highways of the state of New Mexico.  

Section 64-12-2 N.M.S.A., 1953 Compilation states:  

"The state of New Mexico declares it to be its policy to grant to nonresidents of the 
state, whose motor vehicles, trailers or semitrailers are properly registered or 
licensed in a state or territory of the United States or the District of Columbia, while 
engaged in interstate commerce in the state of New Mexico, exemption from the 
payment of all or part of license fees . . ." (Emphasis added.)  



 

 

It is evident from this section that the benefits of reciprocal agreements extend to 
nonresidents on equipment registered in another state. The agreement which has been 
negotiated with Texas pursuant to the provision of Section 64-12-3 N.M.S.A., 1953 
Compilation provides that only 3 units registered in Texas by one owner can be covered 
by reciprocity. Each unit would include a tractor and a trailer. The same unit must be 
used solely in interstate commerce and a reciprocity cab card must be carried in the 
tractor. If a Texas trucker operates more than 3 units in interstate commerce, none of 
his vehicles can be subject to reciprocity with New Mexico.  

Our conclusion therefore is that reciprocity benefits extend only to vehicles registered in 
another state and used solely in interstate commerce. Each unit, to receive reciprocity 
benefits, must have a cab card indicating it is subject to reciprocity.  

Your second question concerns an interpretation of the effect of Section 64-23-19, 
N.M.S.A., 1953 Compilation on Section 64-23-20, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

Section 64-23-19 (a) provides:  

"the gross weight imposed on the highway by the wheels of any one (1) axle of a vehicle 
shall not exceed 21,600 pounds, nor shall any one (1) wheel carry a load in excess of 
11,000 pounds. Nor shall a tandem axle, as hereinafter defined, carry a load in excess 
of 34,320 pounds."  

This section by itself would indicate that a maximum load of 34,320 pounds could be 
transmitted to the road under a tandem axle. Section 64-23-20, however, specifically 
treats load limits for various wheel combinations in accordance with detailed charts 
which are part of the statute. For example, Section 64-23-20, supra, specifically permits 
a gross load of 81,000 pounds if the distance between the first and last axles of a trailer 
is fifty feet. In the event that the trailer has a single axle and a tandem axle, however, 
Section 64-23-19, supra, limits the load to 55,920 pounds. The 81,000 pound limit 
therefore applies where there are a group of several axles so located that the distance 
between the first and last axle is 50 feet and no single axle carries a load greater than 
21,600 pounds and no tandem axle carries a load of more than 34,320 pounds. Section 
62-23-20 specifically provides that the weight limitations found in that section are 
subject to the {*76} load limitations for one axle.  

It is therefore our conclusion that the limitations provided in Section 64-23-20 N.M.S.A., 
1953 Compilation, are subject to Section 64-23-19 N.M.S.A., 1953 Compilation and that 
these two sections can and should be construed harmoniously.  


