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June 4, 1965

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy
Attorney General

TO: Mr. Monroe L. Fox, Village Attorney, Chama, New Mexico
QUESTION
QUESTIONS

1. May village ordinances be posted pursuant to Section 14-25-7 N.M.S.A., 1953
Compilation, if a newspaper of general circulation is distributed in the municipality but
not actually printed within the the village limits?

2. If the answer to question 1 is "no", are ordinances valid which have been posted but
not published?

CONCLUSIONS
1. No.
2. See analysis.
OPINION
{*146} ANALYSIS
Section 14-25-7, N.M.S.A., 1953 Compilation provides in pertinent part that:

". .. all by-laws of a general or permanent nature, and those imposing any fine, penalty
or forfeiture, shall be published in some newspaper of general circulation in the
municipal corporation, . . . Provided, however, that if no such newspaper is published
within the limits of the corporation, then, and in that case, such by-laws may be
published by posting copies thereof in three public places, within the limits of the
corporation, two of which places {*147} shall be the post-office and the mayor's office of
such town or city; . . ."

You advise us that since no newspaper of general circulation is printed within the
corporate limits of Chama, all ordinances adopted by the Village in the past have been
posted rather than published. This has also been the case in a number of other
municipalities.



However, the Supreme Court of New Mexico ruled in the case of State of New Mexico,
ex rel., Sun Company, Inc. v. Cipriano Vigil, et al., Docket No. 7509, filed February 1,
1965, that the word "published" as used in Section 14-25-7, supra, is hot synonymous
with the word "printed”. The Court further held that the intent of the legislature in using
the word "published" was "to give notice to the public by insertion in a newspaper of
general circulation within the boundaries of the municipal corporation, regardless of
where the newspaper is physically printed."

We are advised that there is a newspaper of general circulation distributed, i.e.,
published, in the Village of Chama. Thus, under the doctrine enunciated in the Sun
Company case, Chama Village ordinances do have to be published rather than simply
being posted.

"Substantial compliance with provisions as to publication or notice of ordinances is
essential, as a rule, to their enactment and validity." McQuillin, Municipal
Corporations, 8§ 16.76; McClellan, v. Stuckey, Ark., 120 S.W. 2d 155; Wolfe v.
Abbott, Colo., 131 Pac. 386; Davis v. City of Melbourne, Fla., 170 So. 836. The
reason for this rule is because residents of a municipality are entitled to know what the
legislative body of the municipality has enacted.

With this in mind, we will answer your second question in two parts -- first as to
ordinances enacted prior to the decision in the Sun Company case and second as to
ordinances enacted after this decision.

It has always been the policy of the Village of Chama to post ordinances under the
alternative procedure set forth in Section 14-25-7, supra. Presumably the inhabitants of
the community have long been aware of this procedure and thus knew how to keep
abreast of the actions of the governing body of the Village by examining the posted
ordinances. We believe, therefore, that ordinances enacted and posted prior to the date
the decision was rendered in the Sun Company case were presumptively valid after
posting, which presumption has become conclusive. See Ex Parte Porterfield, Cal.,
147 P. 2d 15; Muir's Administrators v. Bardstown, Ky., 87 S.W. 1096.

As to those ordinances enacted after the decision in the Sun Company case (February
1, 1965) and which are of the type required to be published, we would strongly suggest
re-enactment and republication. Any defect in the publication of an ordinance is cured
by its re-enactment and republication. 5 McQuillin, Municipal Corporations, 8§ 16.93;
Muir's Administrators v. Bardstown, Ky., 87 S.W. 1096.



