
 

 

Opinion No. 65-61  

April 7, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Thomas A. Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. John S. McKay, Business Manager, New Mexico School for the Deaf, 1060 
Cerrillos Road, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May the New Mexico School for the Deaf legally pay any sums upon bonds of the 
institution issued pursuant to Section 11-9-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, et seq., 
which are called for redemption prior to maturity, and which sums are in excess of the 
principal amount of such bonds plus the accrued interest to the redemption date of April 
1, 1965?  

2. May the Institution pay the principal of such bonds called for redemption if the interest 
coupons which mature subsequently on such bonds are not attached or presented at 
the date of redemption?  

CONCLUSION  

1. No, the New Mexico School for the Deaf may not properly pay on the scheduled date 
of redemption of such bonds any sums in excess of the principal amount of such bonds 
plus the accrued interest to date of April 1, 1965.  

2. See analysis.  

OPINION  

{*101} ANALYSIS  

The New Mexico School for the Deaf pursuant to Section 11-9-1, N.M.S.A., 1953 
Compilation, et seq., (Institution Bond Act) issued its Series H Improvement Bonds, in 
November, 1964. Under the express wording of such bonds and the resolution calling 
for the issuance of the bonds it is provided:  

"All bonds of this issue are subject to prior redemption in inverse numerical order at the 
option of the Board of the first day of April, 1965, or on any interest payment date 
thereafter prior to maturity, at a price equal to the principal amount thereof, with accrued 
interest to the redemption date. Notice of redemption shall be given by the Secretary-
Treasurer in the name of the Board by publication of such notice at least once, not less 



 

 

than thirty nor more than sixty days prior to the redemption date, in a newspaper of 
general circulation in the City of Santa Fe, New Mexico, and a copy of such notice shall 
be sent by registered mail at least thirty days prior to the redemption date to the original 
purchaser of said bonds herein authorized, to the paying agent, and to the state 
Treasurer, Santa Fe, New Mexico. Such notice shall specify the number or numbers of 
the bonds to be so redeemed (if less than all are to be redeemed), and the date fixed for 
redemption, and shall further state that on such redemption date there will become 
and be due and payable upon each bond so to be redeemed the principal amount 
thereof with accrued interest to the redemption date, and that from and after such 
date interest will cease to accrue. Notice having been given in the manner herein 
before provided, the bond or bonds so called for redemption shall become due and 
payable on the redemption date so designated, and upon presentation {*102} thereof at 
the said bank, together with all appurtenant coupons maturing subsequent to the 
redemption date, the Board will pay the bond or bonds so called for redemption." 
(Emphasis supplied).  

Under the facts presented to this office it appears that the Board of Regents of the 
institution by proper resolution determined to call for redemption fifty $ 1,000.00 bonds 
issued by the institution, Series H. Building and Improvement Bonds, specifying April 1, 
1965 as the date of redemption of the enumerated bonds. Legal advertisement was 
made in a newspaper of general circulation in Santa Fe County, New Mexico, on 
February 23, 24 and 25, 1965, over thirty days prior to the date of redemption and not 
more than sixty days before such date.  

As noted in the bond resolution and bond provisions set forth above on the redemption 
date only the principal amount of the bond redeemed plus accrued interest to date of 
redemption may be properly paid. Thus, we find it clear that the Institution may properly 
pay out only the principal amount of the bonds together with accrued interest to such 
date of redemption and not other sums.  

In your second question you have posed the issue of whether it would be proper to pay 
the principal of the particular bonds to be redeemed if the interest coupons on such 
bonds are not presented with the bonds. We find that under the bond provisions and 
bond resolution it is set forth that such bonds will be redeemed on April 1, 1965 upon 
presentation thereof "together with all appurtenant coupons maturing subsequent 
to the redemption date." We think that patently this requirement necessitates that the 
bond holder present with the bond all appurtenant coupons which mature subsequent to 
the redemption date in order to be paid for the bonds and any accrued interest to date 
of redemption.  

As noted in 11 C.J.S., "Bonds", Section 65, "Interest Coupons", at page 437, it is stated:  

"Interest coupons attached to negotiable bonds, when payable to order or to bearer at a 
time and place stated, are negotiable promissory notes, subject to the rules governing 
negotiable instruments, and when detached from the bond possess all the attributes of 
negotiable paper. * * * On detachment, such coupons may be negotiated separately by 



 

 

simple delivery, provided that are payable to order or to bearer; and this rule applies 
after the bond itself has been paid and satisfied as well as before. Coupons once 
detached and negotiated cease to be mere incidents of the bond and become 
independent claims, unless they refer to the bonds for their terms and conditions. * * *"  

As seen from the same authority, 11 C.J.S., "Bonds," Section 71, at page 71, "Interest 
Coupons", it is also noted that:  

"If interest coupons are negotiable in form and cut from the bonds they may be treated 
as negotiable securities, . . . and, accordingly, presentment, protest, and notice to hold 
an indorser may be required. However, the rule is altogether different with regard to 
coupons allowed to remain attached to the bond; the coupons are mere incidents of the 
debt as long as they remain attached to the bond, and the same act which fixes the 
liability of the indorser for the debt equally fixes his liability for the interest, the payment 
of which is expressly stipulated for in the bond."  

Section 50A-8-405, N.M.S.A., 1953 Compilation, sets out the procedure to be followed 
in the event that a security has been lost, destroyed or stolen and provides a means 
whereby an owner {*103} may obtain a new security or bond.  

In our opinion both under the express provisions of the bonds to be redeemed and the 
bond resolution, it is necessary that the institution pay the principal and accrued interest 
to date of the redemption of such bonds, only when the appurtenant coupons maturing 
subsequent to the redemption date are presented. This feature is necessary to protect 
the institution from the possibility that such coupons may be determined to be 
negotiable and might be presented at a later date for payment. We, however, do not 
herein endeavor to pass upon the question of whether such bond coupons are or are 
not actually negotiable in fact.  


