
 

 

Opinion No. 65-80  

May 28, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Mr. Alexander F. Sceresse, District Attorney, County Court House, Albuquerque, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is the repayment of all contributions previously withdrawn by a member of the Public 
Employees' Retirement Association a prerequisite for retirement even without credit for 
the period of employment for which contributions were withdrawn?  

2. Does the Public Employees' Retirement Board have the authority to charge four 
percent interest compounded annually when such repayments are made?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. Yes.  

OPINION  

{*140} ANALYSIS  

{*141} Rule 8 of the rules of the Public Employees' Retirement Association provides as 
follows:  

"An applicant for a superannuation annuity will be required to repay all contributions 
previously withdrawn plus accrued interest compounded at four per cent (4%) annually, 
to restore the service credit forfeited by such withdrawal. . . ."  

This rule was adopted pursuant to Section 5-5-6, N.M.S.A., 1953 Compilation which 
provides in pertinent part as follows:  

"Except as otherwise provided, should any member separate from the services of an 
affiliated public employer, for reasons other than becoming an annuitant, he shall 
thereupon cease to be a member, and the total service credited to him, at the date of 
his said separation from service, shall be forfeited by him. In the event the said person 
is reemployed by an affiliated public employer he shall again become a contributing 



 

 

member of the association, and the total service forfeited by him, at the time of his last 
separation from service, shall be restored to his credit; Provided, that the said member 
returns to the employees' savings fund the full amount of accumulated deductions he 
may have previously withdrawn therefrom, together with regular interest computed from 
the date of withdrawal to the date or dates of repayment."  

Stated simply, this Section provides that all service credit is forfeited when a person 
withdraws from the employment of an affiliated public employer. This also includes all 
credit earned prior to August 1, 1947 when no contributions were made. If such person 
withdrew his accumulated deductions, and he later again becomes employed by an 
affiliated public employer, he may have this service credit restored if he pays back into 
the fund the amount he withdrew plus four percent interest compounded annually. 
However, if he does not wish to have such service credit restored, he is not required to 
as a condition of reemployment or as a condition for retirement. Of course, he must 
meet all the conditions for retirement without getting any credit for the period of 
employment for which his accumulated deductions were withdrawn and not repaid.  

In your second question you ask whether the Board has the authority to charge four 
percent interest compounded annually if repayment of withdrawn deductions is made. 
The answer is yes. As pointed out above, Section 5-5-6, supra, speaks in terms of 
"regular interest". That phrase is defined in Section 5-5-1(R), N.M.S.A., 1953 
Compilation as follows:  

"'Regular interest' shall be such rate or rates of interest, compounded annually, as the 
retirement board shall from time to time determine; Provided, that such rate or rates of 
interest shall be a multiple of one-quarter of one percent, and shall not be less than one 
per cent per annum, nor more than four per cent per annum, compounded annually."  

In accordance with this authorization the board has determined in Rule 8 that the rate is 
to be four percent compounded annually.  


