
 

 

Opinion No. 65-81  

May 28, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Clay Buchanan, Director, Legislative Council Service, Room 201, State Capitol, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Can a public hospital board or its staff committee deny staff privileges to a physician 
duly licensed to practice in this state?  

2. Can a public hospital board or its staff committee deny a duly licensed physician the 
right to admit and treat patients in the public hospital because of political beliefs, 
medical philosophy or other reasons?  

3. As applied to the granting by a hospital in this state of staff privileges to a licensed 
physician, is there any distinction between a "temporary" license granted upon 
application of a physician, and a license granted, renewed or continued after review, 
and other licensing procedure by the granting authority?  

CONCLUSIONS  

1. A hospital board can deny such staff privileges.  

2. Such right can be denied only if the physician violates the law or reasonable hospital 
rules.  

3. The hospital rules could make such a distinction.  

OPINION  

{*142} ANALYSIS  

Your first question is answered by the opinion in the case of Monroe v. Wall, 66 N.M. 
15, 340 P.2d 1069. While that case dealt with the right of a public hospital board to deny 
staff privileges to persons who practice a certain system of medicine, the Court did say 
that Section 67-8-12, N.M.S.A., 1953 Compilation "reserves to the governing boards of 
public hospitals full control over the making of regulations to determine who should be 
on the staff. . . ." Thus the answer to your first question is that the matter of staff 
privileges is within the control and discretion of the governing board. However, the staff 



 

 

committee is given no such control under Section 67-8-12, supra. This section provides 
in pertinent part that the governing authorities of all state, county and municipal 
hospitals, as well as any publicly supported hospital, have "complete control and 
management of such hospitals with power to make rules and regulations for the 
operation of such hospitals and to determine who will be on the staff of such hospitals."  

The issue raised in your second question has been litigated many times in other 
jurisdictions. The almost universal rule is that a duly licensed physician has no absolute 
or constitutional right to practice in a public hospital. Practice in such a hospital has 
been said to be a privilege rather than a right. Bryant v. City of Lakeland, Fla., 28 So. 
2d 106 (1947); Findlay v. Board of Supervisors of County of Mohave, Ariz., 230 
P.2d 526; Hayman v. Galveston, 273 U.S., 414. It is likewise the general rule that 
governing authorities of public hospitals may regulate and control their hospitals and 
prescribe reasonable rules and regulations to be followed by physicians using the 
facilities. Jacobs v. Martin, N.J., 90 A.2d 151; Henderson v. Knoxville, Tenn., 9 S.W. 
2d 698.  

However, the rules adopted must {*143} be reasonable and, having been adopted, the 
governing board cannot arbitrarily preclude the practice of the duly licensed physician in 
the hospital. Of course, the physician must act in conformity with the law and the 
reasonable rules adopted. His failure to do so would be a sufficient reason to bar him 
from practice in the hospital.  

This doctrine is stated thusly in Regan, Doctor and Patient and the Law, p. 123 
(1949).  

"A regularly licensed physician and surgeon has a right to practice in the public 
hospitals of the state so long as he stays within the law, and conforms to all reasonable 
rules and regulations of the institutions. Neither a city nor the authorities of a public 
hospital can prescribe, for the conduct of physicians and surgeons practicing in such 
hospitals, rules or regulations that contravene or conflict with state laws. But the 
governing body of a public as well as of a private, hospital may prescribe reasonable 
rules and regulations, within statutory limitation, for its management. Such rules may 
require certain qualifications of physicians permitted to practice in the institution and 
may exclude those who follow certain systems of medicine."  

What is a reasonable rule or regulation is, of course, a matter that must be determined 
in each individual instance. The managements of all modern hospitals require 
physicians and surgeons to keep thorough clinical reports concerning their patients and 
the treatment administered. Separate wards are required for certain cases. Additional 
rules provide for numerous hygienic precautions.  

You mention specifically a rule denying physicians the right to admit and treat patients 
in a public hospital because of political beliefs or medical philosophy. We would think 
that such a rule regarding political beliefs would not be reasonable -- with the possible 
exception of a situation where a physician was "preaching" to his patients a doctrine of 



 

 

violent overthrow of the government. As to medical philosophy, it would depend on the 
language of the rule. Such rules can provide for the exclusion of those who follow 
certain systems of medicine. Monroe v. Wall, supra. However, a rule which excluded 
physicians who believed, for example, in physical therapy would not be reasonable. Any 
rule regarding "medical philosophy" would have to be very explicit. Physicians, like other 
professional persons, have varying views on the philosophy of their profession. A rule 
which required rigid adherence to some particular view might well be unreasonable.  

In answer to your third question, since the hospital board has complete control over the 
matter of staff privileges, it could make a distinction between a temporary and 
permanent license to practice medicine.  


