
 

 

Opinion No. 65-75  

May 5, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Roy G. Hill, Assistant Attorney 
General  

TO: Mr. E. H. Williams, Jr., District Attorney, Third Judicial District, County Courthouse, 
Las Cruces, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Can the Board of County Commissioners acquire land lying in the same block and 
adjacent to the County Courthouse out of cash surpluses, or must this be submitted to 
the taxpayers and be paid out of a bond issue?  

2. We would like to know the answer to the same question only pertaining to purchase 
of Bureau of Land Management land for: (a) recreation land; (b) land for industrial park 
development, if the Bureau of Land Management authorizes the purchase of land for 
this use.  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. See analysis.  

OPINION  

{*130} ANALYSIS  

By virtue of Section 15-36-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, a county has the power to 
purchase and hold real property for the use of the county. This power of the county 
must be exercised through the Board of County Commissioners. Therefore, any 
contemplated purchase of real property must be for the use of the county.  

Assuming that the contemplated purchase is for the use of the county, Section 11-2-57 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides a way to accomplish such a purchase 
without submitting a bond issue to the taxpayers. Subsection H of Section 11-2-57, 
supra, provides that the Local Government Division of the State Department of Finance 
and Administration may:  

"With written approval of the director of the department of finance and administration 
and the attorney general, increase the total budget of any local public body in the event 



 

 

such local public body undertakes an activity, service, project or construction program 
which was not contemplated at the time the final budget was adopted and approved and 
which activity, service, project or construction program will produce sufficient revenue to 
cover such increase in the budget or such local public body has surplus funds on hand 
not necessary to meet the expenditures provided for in the budget with which to cover 
such increase in the budget."  

This subsection has reference to a local subdivision as defined in Section 11-2-56 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) A county is specifically included within this definition. 
Since the Local Government Division can approve changes in a county budget during 
the time it is operative, a purchase from surplus funds would not violate the 
requirements of Section 15-51-6 N.M.S.A., 1953 Compilation. This section requires that 
any revenues in excess of the approved and certified budget be applied on the budget 
estimate for the next succeeding year. It is, therefore, our conclusion that the Board of 
County Commissioners may acquire land in the same block and adjacent to the county 
courthouse out of cash surpluses. However, the cash surpluses to be used must not 
contain any money which was borrowed for another {*131} purpose. Article IX, Section 
9, of the Constitution of New Mexico provides that any money borrowed by a county 
shall be applied to the purpose for which it was obtained or to repay the loan and for no 
other purpose.  

Since there are no limitations in Subsection H of Section 11-2-57, supra, what was said 
above regarding the ability of the county to purchase from cash surpluses also has 
application to your second question. Insofar as the county's power to purchase land for 
recreational purposes is concerned, there is specific statutory authority for such a 
purchase. Section 6-4-1 N.M.S.A., 1953 Compilation, provides that Sections 6-4-1 to 6-
4-9 apply to counties. Section 6-4-2, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) specifically 
provides that a county may acquire land for playgrounds, recreation centers, zoos and 
other public recreational purposes. Therefore, if a county has the proper cash surpluses 
and complies with the requirements of Subsection H of Section 11-2-57, supra, it may 
purchase land for recreational purposes out of such surpluses.  

Most of what has been said above has application to part (b) of your second question. 
There is no specific statutory authority, however, regarding the purchase of land for 
industrial park development. The power to acquire land for this purpose would have to 
come from Section 15-36-1, supra, which grants the power to acquire land for the use of 
the county. This same section also provides that a county may sell real estate owned by 
the county if such sale be deemed conducive to the interests of the inhabitants.  

Under the broad language of Section 15-36-1, supra, it appears that a county may 
purchase land for industrial park development and in turn sell the property in order for 
the development to be realized if such a transaction would be for the benefit of the 
inhabitants of the county. It appears that so long as the land purchased for industrial 
park development is sold at a fair market price, the operation of such a project will not 
run afoul of Article IX, Section 14, of the Constitution of New Mexico which prohibits a 
donation to or in aid of any person, association or public or private corporation. The 



 

 

language of Article IX, Section 14, supra, was considered by our Supreme Court in 
Village of Deming v. Hosdreg Company, 62 N.M. 18. The interpretation of Section 14 
by the Court in that case convinces us that the contemplated industrial park 
development would not violate Article IX, Section 14, supra.  


