
 

 

Opinion No. 66-05  

January 12, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Myles E. Flint, Assistant 
Attorney General  

TO: Harry A. Wugalter, Chief, Public School Finance Division, P. O. Box 668, Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Can the special budget hearing be held at a location other than within the city or 
county where the school district proposing to alter or amend its budget is located?  

2. Must the publication designate the place of the hearing?  

3. Must this be a public hearing?  

4. Must one or both of the Budget Commissioners be in attendance?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

3. Yes.  

4. No.  

OPINION  

{*6} ANALYSIS  

Section 73-3-9, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides in part:  

"The director of the department of finance and administration, after notice and hearing, 
may authorize an increase in a school budget, after final approval, in amounts of more 
than five hundred dollars ($ 500).  

The notice of the hearing shall designate the school unit which proposes to alter or 
amend its budget together with the time and date of hearing. The notice of hearing shall 
be published for at least once each week for two (2) consecutive weeks in a newspaper 



 

 

of general circulation in the county in which the school unit is located; the last 
publication of the notice shall be at least three (3) days prior to the date set for hearing."  

The first question raised is whether a hearing conducted pursuant to this section may be 
conducted outside the county and school district involved. It is our opinion that this may 
be done. Neither the statute set out above nor the statute discussing hearings on 
regular budget matters specifies the location or place of hearing. We, therefore, 
conclude that such matters could be held, for example, in Santa Fe.  

It may be that because matters of great local interest and consequence are involved the 
Director may desire to hold such hearings in the locale which is concerned with the 
involved increase. This is, however, a matter in the discretion of the Director.  

In answer to your second question, it is our opinion that notice given by publication 
should designate the place of hearing. Without such information, the notice would not 
adequately advise interested persons of facts necessary for them to enter an 
appearance and participate in the hearing.  

It is also our opinion that hearings to be held pursuant to Section 73-3-9, supra, must be 
public hearings. This is a basic necessity in keeping with the view that public business 
should be conducted on a public basis.  

Budget Commissioners are called for under Section 73-7-78, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.) which provides:  

"SCHOOL BUDGET COMMISSIONERS -- APPOINTMENT -- SCHOOL EMPLOYEES 
EXCLUDED FROM SERVING -- COMPENSATION. -- On or before the first day of April 
in each odd-numbered year each board of county commissioners shall appoint one 
resident taxpayer of said County from each of the two dominant political parties, who 
shall serve as school budget commissioners, and, who, with the chief of public school 
finance division of the department of finance and administration, shall prior to June 20 of 
each year, fix {*7} the budget allowances for all public elementary and high schools in 
the county. No person employed by any school within the county in any capacity shall 
be appointed by the county commissioners as a school budget commissioner. The said 
commissioners shall each receive as compensation the sum of ten dollars ($ 10.00) per 
day for actual attendance upon budget hearings, and traveling expenses to and from 
the county seat at the rate of ten cents ($ .10) per mile for each mile actually traveled."  

Under this section, the budget commissioner and the Chief of Public School Finance 
Division of the Department of Finance and Administration are to establish the annual 
budgets of the schools within the county prior to June 20 of each year. No reference is 
made in this section to revising of budgets. It would appear that they are given this one 
task.  

Section 73-3-9, supra, grants all powers with regard to increases in a budget to the 
Director of the Department of Finance and Administration. That person has an exclusive 



 

 

grant of power to control school budget increases after budgets are finally approved. If 
the increase is less than $ 500.00, he may act without notice and hearing. If the 
increase is more than $ 500.00, he is permitted to grant or deny the increase only after 
the issuance of notice and a hearing has been held. On the basis of these statutes it is 
our opinion that the Director may conduct hearings alone and that the attendance of 
Budget Commissioners is not required.  


