
 

 

Opinion No. 65-96  

June 10, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Roy G. Hill, Assistant Attorney 
General  

TO: Alton B. Warren, Assistant District Attorney, Third Judicial District, Court House, 
Las Cruces, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

The City of Carrizozo is going to ask for bids on a contract to enlarge the facilities at the 
city dump. Must the contract be let to a licensed contractor?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*161} ANALYSIS  

A contractor is defined in Section 67-16-2, N.M.S.A., 1953 Compilation as follows:  

"67-16-2. "Contractors" defined. -- A contractor, within the meaning of the 
Contractors' License Law [67-16-1 to 67-16-19], is a person, firm, copartnership, 
corporation, association, or other organization, or any combination of any thereof, who 
for either a price, fee, or percentage undertakes or offers to undertake, or purports to 
have the capacity to undertake to construct, alter, repair, add to or improve any building, 
excavation or other structure, project, development or improvement, or any part thereof; 
Provided, the term contractor shall include subcontractor, but shall not include any one 
who merely furnishes materials, or supplies without fabricating the same into, or {*162} 
consuming the same in the performance of the work of the contractor as herein defined; 
Provided, further, nothing herein shall be construed to apply to a public utility in the 
construction, reconstruction of buildings; or to the drilling, testing, abandoning or other 
operation of any petroleum or gas well, or to geophysical or similar exploration for oil or 
gas; and, Provided, further, no railroad company shall be construed to be a contractor."  

Clearly, the work contemplated by the City of Carrizozo falls within the description of 
work in the quoted Section which must be performed by a licensed contractor. See 
Section 67-16-3, N.M.S.A. 1953 Compilation. Section 67-16-14, N.M.S.A., 1953 
Compilation provides a penalty of a fine or imprisonment or both for a person who acts 



 

 

in the capacity of a contractor without a license or a person who conspires with another 
person to violate the Contractors' License Law.  

In view of the above noted Statutes it is our opinion that only a licensed contractor 
should be awarded a contract as described in your question. A contrary conclusion 
would suggest that the City of Carrizozo should be allowed to encourage violations of 
the Contractors' License Law.  

We think it also important to point out that Section 67-16-3, supra, was amended in the 
last session of the legislature. The amendment will become effective 12:01, A.M., June 
18, 1965. As amended this Section will read in part:  

". . . no contract within the meaning of the Contractors' License Law shall be awarded, 
nor shall any bid on a contract be submitted, received or considered before the 
issuance of a license, unless the person, firm, copartnership, corporation, association 
or other organization is particularly exempt from the provisions of the Contractors' 
License Law, or as herein otherwise provided." (Emphasis added)  

This amendment makes it even clearer that bids should be considered only when they 
are submitted by licensed contractors.  


