
 

 

Opinion No. 65-93  

June 9, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Thomas O. Olson, Special 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Julius H. Darcy, New Mexico Board of Pharmacy, 1025 Hermosa S.E., 
Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May the Inspector of the New Mexico Board of Pharmacy carry firearms in undertaking 
his duties in connection with the enforcement of the pharmacy laws of the State of New 
Mexico?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*157} ANALYSIS  

Section 67-9-25, N.M.S.A., 1953 Compilation provides as follows:  

"The inspector appointed by the board of pharmacy for the purpose of administering and 
enforcing of this act (67-9-18 to 69-9-26) in complying with his duties, is hereby fixed 
with the power and duties of municipal, county and state law enforcement officers."  

Under this section the inspector in the performance of his duties is empowered with all 
of the powers and duties of law enforcement officers of the State of New Mexico. Within 
these powers is clearly the right to carry such weapons as the occasion appears to 
require.  

Section 40A-7-2, specifically exempts a peace officer in the lawful discharge of his 
duties from the offense of carrying a deadly weapon. Furthermore, Section 15-40-12, 
N.M.S.A., 1953 Compilation specifically authorizes a Sheriff to carry on his person 
arms. Thus, it is clear that the inspector duly employed and authorized by the Board of 
Pharmacy of the State of New Mexico may similarly carry arms should the occasion 
require it.  



 

 

In this connection however, it should be noted that at all times when carrying such arms 
the inspector must act lawfully and in good faith for the particular purpose for which he 
has been appointed. 94 C.J.S., Weapons, Section 9, p. 495.  


