
 

 

Opinion No. 65-99  

June 17, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Clay Buchanan, Director, New Mexico Legislative Council, State Capitol, Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

Prior to the recent enactment of the Indigent Hospital Claims Act, Laws, 1965, Chapter 
234, all counties were authorized, under certain conditions, to levy a tax to pay the cost 
of operating and maintaining county hospitals. If the levy was to exceed the twenty-mill 
maximum, the issue had to be submitted to the voters. If the levy was voted upon 
favorably, it was to be made for the ensuing fiscal year and future years. However, the 
question of continuing the levy had to be submitted to the voters every four years. The 
authorization for such levies was repealed as to all except Class A counties by the 
Indigent Hospital Claims Act.  

QUESTION  

If a county had held an election on the levy prior to the effective date of the Indigent 
Hospital Claims Act and the tax had ben levied for a part of the four-year period, can the 
county continue to levy the tax for the balance of the four-year period?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*169} ANALYSIS  

Section 15-48-12, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides that "The boards of 
county commissioners in counties in which are located or are under construction county 
hospitals or in counties having no county hospital but wherein a municipally-owned 
hospital is serving in lieu of a county hospital are hereby authorized to levy and collect 
annual assessments against the property in such county to pay the cost of operating 
and maintaining such hospitals . . ." In all except Class A counties the levy was not to 
exceed three-fourths of one mill on each {*170} dollar of assessed value of property 
subject to taxation.  



 

 

Section 15-48-13, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides that if the amount 
necessary to be raised by taxation for such purposes is to exceed the twenty-mill 
limitation, the issue must be submitted to the voters. This section further provides that:  

"In the event the levy is voted upon favorably by the electors of the county, the levy shall 
become effective and be made for the ensuing fiscal year and future years, provided 
that the question of continuing the levy is submitted to the electors at a general election 
each four years thereafter."  

This hospital levy authorization as to all except Class A counties was repealed by the 
Indigent Hospital Claims Act, Laws 1965, Chapter 234. The repealer is effective on 
12:01 A.M., June 18, 1965. Your question is whether the levy can be continued for the 
balance of the four-year period when an election was held and the issue was voted 
upon favorably prior to the effective date of the Indigent Hospital Claims Act. Our 
conclusion is in the negative.  

Section 72-4-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, one of the statutes relating to the levy of 
taxes, provides as follows:  

"It shall be the duty of the board of county commissioners of each county in the state, at 
a meeting held on the first Monday of September of each and every year, to make and 
order all levies of necessary taxes for the fiscal year as provided by law, which shall 
be entered of record in their proceedings and endorsed upon the assessment roll under 
the seal of said board and the hand of the clerk thereof, and certified to the county 
assessor. Such levies shall conform to and be within the budgets or estimates for such 
year, as approved by the state department of finance and administration and the 
divisions thereof, and shall be within the limitations as to purposes and maximum rates 
of levy as provided by law, and shall not be altered, changed or modified after the first 
Monday of September, except in the correction of errors or invalid rates and then only 
by order of the state department of finance and administration." (Emphasis added).  

Since the ordering of levies is done annually for the fiscal year, as provided by law, the 
authorization for such a levy will no longer exist after June 18, 1965. With this particular 
levy no longer provided by law, a levy previously voted upon favorably cannot be made 
for the additional years of the four-year period.  


