
 

 

Opinion No. 66-11  

January 28, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Joel M Carson, Assistant 
Attorney General  

TO: Antonio Gabaldon, Jr., Capt., FC, NMARNG, Comptroller, Office of the Adjutant 
General, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Are sales of tangible personal property to a United States Property and Fiscal Officer 
for use by the New Mexico National Guard subject to tax under an applicable municipal 
sales tax ordinance of a New Mexico municipality, assuming the ordinance, as provided 
in Section 14-39-3, N.M.S.A., 1953 Compilation (1965 Supp.), contains the same 
definitions and exemptions allowed by the Emergency School Tax Act?  

2. Are sales of services to a United States Property and Fiscal Officer for the benefit of 
the New Mexico National Guard subject to tax under an applicable municipal sales tax 
ordinance of a New Mexico municipality, assuming the ordinance as provided in Section 
14-39-3, N.M.S.A., 1953 Compilation (1965 Supp.), contains the same definitions and 
exemptions allowed by the Emergency School Tax Act?  

3. If the conclusion to question 1 is "No", must the United States Property and Fiscal 
Officer deliver a resale certificate to the vendor of such property, assuming the 
ordinance contains a provision like Section 72-16-14, N.M.S.A., 1953 Compilation (1965 
Supp.), of the Emergency School Tax Act?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. Yes.  

3. No.  

OPINION  

{*14} ANALYSIS  

As was held in Attorney General Opinions' No. 65-181 (Sept. 16, 1965) and No. 58-132 
(June 20, 1958), a United States Property and Fiscal Officer is an agent of the 
government of the United States. Subsection A of Section 72-16-5, N.M.S.A., 1953 



 

 

Compilation (1965 Supp.), exempts from all taxes levied by the Emergency School Tax 
Act:  

Sales of tangible personal property, other than metalliferous mineral ores, whether 
refined or unrefined, made to the government of the United States, its departments or 
agencies.  

We have assumed that the applicable municipal sales tax ordinance contains a similar 
exemption. Accordingly, since a United States Property and Fiscal Officer is an agent of 
the government of the United States, a sale of tangible personal property to him is the 
same as a sale to the government of the United States and such sales (to the extent 
they do not involve metalliferous ores) are not subject to tax under the municipal sales 
tax ordinance.  

With respect to sales of services to a United States Property and Fiscal Officer, there is 
no exemption from tax of such sales in the Emergency School Tax Act and they are 
taxable thereunder. The Act does not levy an unconstitutional tax upon the United State. 
Bradbury & Stamm Constr., Co. v. Bureau of Revenue, 70 N.M. 226, 372 P.2d 808 
(1962). If the state can tax the sale of services to a United States Property and Fiscal 
Officer, it follows that a municipality can do so. A municipality is a creature of the law of 
the state of which it is a part. Munro v. City of Albuquerque, 48 N.M. 306, 150 P.2d 
733 {*15} (1943). Therefore, such sales of services are subject to tax under the 
municipal sales tax ordinance.  

With respect to sales of tangible personal property which we have concluded are not 
taxable under the ordinance, the United States Property and Fiscal Officer is not 
required to deliver a resale certificate to the vendor. We have assumed the ordinance 
contains a provision like Section 72-16-14, supra, of the Emergency School Tax Act. 
That section deals only with sales of tangible personal property that are exempt from 
emergency school tax because they are sales for resale. For example, the third 
sentence thereof states:  

A resale certificate shall be accepted by the sellers only from recognized retail dealers, 
restaurants, wholesalers, distributors, jobbers or manufacturers of tangible personal 
property including alcoholic liquors and beverages.  

Since exemption of sales of tangible personal property to a United States Property and 
Fiscal Officer arises not because they are sales for resale but because of a specific 
statutory exemption, Section 72-16-5, supra, the municipal sales tax ordinance 
containing a section similar to Section 72-16-14, supra, does not require him to deliver 
a resale certificate to the vendor.  


