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QUESTION  

QUESTION  

Are proxy votes permissible at precinct conventions under state law or party rules?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*2} ANALYSIS  

Section 3-11-26, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides in relevant portion as 
follows:  

". . . and such rules and regulations may provide any procedure the party desires except 
the following shall be absolutely proscribed and prohibited in the rules and 
regulations of any party subject to this act.  

(1) Vote by the unit rule.  

(2) Permit a delegation to {*3} change its vote on any convention ballot once it has been 
officially cast.  

(3) Vote by proxy in any manner. . . ." (Emphasis Supplied)  

This language could not be more plain. It absolutely proscribes and prohibits the rules 
and regulations of any political party subject to the act from permitting proxy voting in 
any manner by rule or regulation in connection with the machinery used in nominating 
candidates by the pre-primary convention method.  

It is, therefor, our conclusion that proxy voting is prohibited absolutely in any step of the 
procedure used in selecting candidates by the pre-primary convention method. This 
includes precinct conventions, county conventions and, of course, the state convention.  


