
 

 

Opinion No. 66-120  

November 7, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General George Richard Schmitt, 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. John F. Otero, State Labor Commissioner, State Labor and Industrial 
Commission, 137 East De Vargas, Santa Fe, New Mexico, Attention: R. M. Montoya 
Assistant to the Commissioner  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Are utility companies such as water, gas, light and telephone companies subject to 
the New Mexico Public Works Minimum Wage Act?  

2. Does a construction contract between a utility company and the State or a political 
subdivision thereof, which involves the replacement or relocation of the utility company's 
facilities, fall within the provisions of the New Mexico Public Works Minimum Wage Act?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, providing their contracts are of the type specified under the Public Works 
Minimum Wage Act.  

2. No.  

OPINION  

{*162} ANALYSIS  

The New Mexico Public Works Minimum Wage Act is to be found in Sections 6-6-6 
through 6-6-10, N.M.S.A., 1953 Compilation as amended. Minimum wages as 
determined under the law are to be paid on all public works under the conditions 
prescribed in Section 6-6-6, supra. This statute states that applicable minimum wages 
must be paid:  

". . . for every contract in excess of two thousand dollars ($ 2,000), to which the State or 
any political subdivision thereof is a party, for construction, alteration, demolition or 
repair, or any combination of these, including painting and decorating, of public 
buildings, or public works, or public roads of the state, and which requires or involves 
the employment of mechanics or laborers or both. . . ."  



 

 

There is no exception in the Public Works Act that goes to utility companies. If they 
enter into a construction contract with the State or a political subdivision which meets 
the conditions set forth in Section 6-6-6, supra, such utility companies would be subject 
to the payment of minimum wages.  

However, the type of contract described in your second question does not fall within the 
Minimum Wage Act because it is not for the construction, alteration, demolition or repair 
of public buildings, public works or public roads of the State, as is provided under 
Section 6-6-6, supra. Such an agreement merely involves the relocation or replacement 
of the facilities of the utility company at the project site. It is not a part of the actual 
construction of a public work under contract between the State or political subdivision 
and a general contractor.  

This interpretation receives substantial support from the United States Department of 
Labor in its interpretation of the Federal Davis-Bacon Act, on which our law is modeled. 
In the United States Department of Labor Opinion DB-25 dated June 1, 1962, it was 
held "that where a public utility, in furnishing its own materials and equipment, is in 
effect extending its utilities system, the work performed is not subject to the 
aforementioned laws. And the same conclusion would apply where the utility company 
may contract out this work of extending its utility system." We are not concerned with an 
exception noted in the Labor Department's ruling above. This occurs when the facilities 
that are relocated become a part of the general construction contract and become the 
property of the State or political subdivision sponsoring the public works construction. 
This opinion, specifically, does not deal with that issue.  

To sum up, we believe that utility companies are not exempt under the Public Works 
Minimum Wage Act. But, the law does not apply to a utility when the particular contract 
in question involves a relocation or a replacement of the facilities, owned by that 
company.  


