
 

 

Opinion No. 66-19  

February 2, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Mr. J. C. Enloe, City Attorney, Socorro, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

Pursuant to Section 14-8-4 of the Municipal Code, a notice of the municipal election to 
be held on March 1, 1966, was duly published. It now develops that only one candidate 
for each position to be filled filed a declaration of candidacy within the allotted time 
period.  

QUESTION  

Based on Section 14-8-12 of the Municipal Code does an election have to be held?  

CONCLUSION  

Not under the facts as stated.  

OPINION  

{*22} ANALYSIS  

Involved in your question are two paragraphs of Section 14-8-12, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.) namely, C and D. The former provides as follows:  

"If no more than one [1] candidate qualifies for each office and position to be filled, the 
candidate for each office and position shall be declared elected without a vote upon 
certification by the municipal clerk.  

The latter provides as follows:  

"If a vote is conducted on electing candidates for office, space shall be allowed on each 
ballot for a qualified elector to write in the name of one [1] candidate for each office and 
position to be filled."  

It is a fundamental rule of statutory construction that all parts of an {*23} act must be 
construed together and, if possible, reconciled and effect given to each provision. 



 

 

Tudesque v. New Mexico State Board of Barber Examiners, 65 N.M. 42, 331 P. 2d 
1104; Kendrick v. Gackle Drilling Co., 71 N.M. 113, 376 P. 2d 176.  

The two provisions here in question can be reconciled. The key phrase in paragraph D 
is "If a vote is conducted on electing candidates for office." Now, paragraph C has 
already prescribed that there is no vote for an office or position for which only one 
candidate has qualified. Rather, the one candidate is declared elected without a vote 
upon certification by the municipal clerk. If the candidates for every office or position 
have been so certified, since they had no opponents, a vote on electing candidates for 
office would be useless. Therefore, an election would not be necessary unless another 
question had been placed on the ballot by the governing body. See Section 14-8-3, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.).  

In order not to inconvenience the electorate an attempt should be made to disseminate 
the information that the election is not going to be held. You should wait for the final 
withdrawal date before making such a public announcement because if any of the one 
candidates for any of the positions withdraws, the situation changes. If there are no 
candidates for one or more positions or offices to be filled, then the write-in space 
provision is to be followed.  

We will go one step further, not because it is necessary to answer your question, but 
because it has been posed at least informally by other municipalities.  

Where an election is to be held because there is at least one office or position where 
two or more candidates have declared, the write-in provision is not applicable to the 
other offices or positions which have only one declared and qualified candidate -- this 
for the reason that the particular office or position has already been filled by certification 
without a vote.  


