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QUESTION  

QUESTION  

Is the bed of a stream which crosses private property itself private property?  

CONCLUSION  

Yes, but see analysis.  

OPINION  

{*45} ANALYSIS  

The general rule followed almost exclusively throughout the United States and adopted 
specifically in New Mexico is that the bed of a non-navigable stream is private property 
if the property along the banks is privately owned. That is to say, if one owner owned 
both banks of a non-navigable stream, then such owner owns the entire bed. If, on the 
other hand, the banks of such a stream are owned by different private owners, then they 
each own to the middle of the stream. State v. Red River Valley Co., 51 N.M. 207, 182 
P.2d 421, 93 C.J.S. Waters, Section 71, 56 Am.Jur. Waters, Section 451.  

You will note that the ownership rule we have relied on applies only when the stream in 
question is a non-navigable one. If a stream is navigable, then it seems well settled that 
the bed of the stream belongs to the public. In any given instance, whether or not a 
particular stream is a navigable one, is a question of fact and since we do not have 
before us any facts concerning the particular stream about which you have asked, we 
cannot, of course, comment on whether or not the stream which has given rise to our 
question is navigable or non-navigable.  


