
 

 

Opinion No. 66-31  

March 14, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Mr. E. H. Williams, Jr., District Attorney, Third Judicial District, Second Floor Court 
House, Las Cruces, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Two individuals have filed their declaration of candidacy in Dona Ana County for 
Legislative posts. The County Clerk's file reflects that these individuals registered in 
Dona Ana County for the first time within one year preceding the Governor's 
proclamation. It is further alleged by these individuals in their furnishing proof as to the 
fact that prior to their registration in Dona Ana County within the one year period, that 
these candidates had been registered in other counties in New Mexico and that there 
has been no change of Party affiliation but merely a change of residence within the year 
immediately preceding the Governor's Proclamation and, therefore, it was necessary for 
them to change their county of registration. Upon receipt of satisfactory proof of their 
prior registration, are these persons eligible to have their names placed on the ballot?  

2. An individual has filed his declaration of candidacy. This individual celebrated his 21st 
birthday on February 11, 1966, and is now registered as a voter. He has not been 
registered as a voter or a member of any political party within the one year period, but 
he could not have done so due to his age. Is this individual eligible to have his name 
placed on the primary election ballot?  

3. This individual presently holds office as a Justice of the Peace and has filed his 
declaration of candidacy for re-election as Justice of the Peace. The County Clerk of 
Dona Ana County purged or cancelled the registration of this individual on February 14, 
1965, by reason of the fact that said Justice of the Peace had not voted in Dona Ana 
County in either of the last two elections, although he did vote in Dona Ana County in 
the primary election of 1964. The Clerk further had received a letter from this individual 
advising that he was a registered voter in Chaves County, New Mexico. A check with 
the Chaves County Clerk reveals that this individual voted there in the General Election 
of 1960 and that he has been purged as a registered voter by the Chaves County Clerk. 
Is this individual eligible to have his name placed on the primary ballot?  

4. An individual has filed his declaration of candidacy for the post of County 
Commissioner of Otero County. In his declaration of candidacy he filled in the blank 
denoting precinct number with District 2 - Tularosa, a county commission district. District 
2 is the appropriate district in which this individual would be a candidate for county 



 

 

commissioner and it would appear that he would be entitled to remain on the ballot; 
however, I would like your opinion in this regard. Is this sufficient compliance with 
Section 3-11-7 and thus a proper declaration of candidacy?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. No.  

3. No.  

4. Yes.  

OPINION  

{*39} ANALYSIS  

The answer to your first question is yes if these candidates will have resided in the 
county ninety days and in the precinct thirty days next preceding the election. The 
requirement that a prospective candidate must have resided in the state for one year 
and must have been a member of the particular political party for one year preceding 
the governor's primary election proclamation, does not mean that he must have resided 
in the same New Mexico county for one year prior to the election. See Sections 3-1-1, 
3-2-21 and 3-11-6, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). Any other interpretation would 
nullify the ninety-day provision and convert the county residence requirement to one 
year. Clearly this is not contemplated by the Constitution or the statutes. Article VII, 
Sections 1 and 2, New Mexico Constitution.  

Prior to 1963, our election laws (Section 3-11-43, Laws 1955, Chapter 218, Section 8) 
provided that the registration books must disclose that a candidate must have been 
affiliated with the party in which he seeks office for not less than twelve months prior to 
the issuance of the primary proclamation or since his initial registration to vote in 
the state of New Mexico. In 1963 this provision was repealed and the section now 
dealing with who may become candidates is compiled as Section 3-11-6, N.M.S.A., 
1953 Compilation (P.S.) As reenacted the underlined portion above was deleted. This 
indicates a clear legislative intent to make no exception to the one-year requirement, 
and hence Opinion No. 60-42 which was based on the old law is no longer applicable.  

Your third question also involves Section 3-11-6, supra, as well as Section 3-2-21, 
N.M.S.A., 1953 Compilation. The latter section provides that when a registered voter 
has not voted at the last two preceding general elections, as shown by the notation of 
election officials on his affidavit of registration, the board of registration shall cancel 
such affidavit of registration with a notice to this effect to be mailed to the elector at least 
ten days prior to actual cancellation.  



 

 

Since the person in question has been purged in both Dona Ana County and Chaves 
County, he has not been registered with either political party for the necessary time 
period as prescribed by Section 3-11-6 and there is no way that he can now get in the 
necessary period of time prior to the 1966 primary election on May 3 to have his name 
placed on the ballot.  

Section 3-11-16, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), the section dealing with the filing of 
declarations of candidacy for legislative, judicial district, county and precinct offices, 
provides that the declaration of candidacy shall be in substantial compliance with the 
form set out in Section 3-11-7, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). That form contains a 
line for designation of the candidate's precinct. This particular person, a candidate for 
county commissioner, listed his county commission district number on this line. This, we 
believe, is substantial compliance with Section 3-11-16, supra, and thus his name 
should be listed on the primary election ballot.  


