
 

 

Opinion No. 66-78  

June 20, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Paul J. Lacy, Assistant Attorney 
General  

TO: Honorable George D. Amaya, State Senator, McKinley County, P. O. Box 70, 
Gallup, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. When a local school board refuses to renew an existing contract with a school bus 
operator, has the school bus operator's contract been "terminated" within the meaning 
of Section 73-19-7 (D) New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation?  

2. What are the grounds for which an existing school bus contractor's contract can be 
terminated?  

3. If a local school board is in any way implicated in the violation in performance of the 
existing contract, does this prevent the board from terminating an existing school bus 
contractor's contract?  

4. What recourse does the existing contractor have if a succeeding contractor should 
want to purchase his equipment at the appraised value arrived at under Section 73-19-7 
(D), supra, and the existing contractor feels the appraised value of his equipment is 
unreasonably low?  

5. Can the existing school bus contractor disqualify any or all appraisers as set forth 
under Section 73-19-7 (D), supra?  

6. What constitutes a qualified appraiser under Section 73-19-7 (D), supra?  

7. What recourse does an existing school bus contractor have if he feels that the 
termination of his contract is not justified?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. See analysis.  

3. See analysis.  



 

 

4. See analysis.  

5. No.  

6. See analysis.  

7. See analysis.  

OPINION  

{*101} ANALYSIS  

Section 73-19-7 (D), supra, the statute which is drawn into question in this opinion 
request provides as follows:  

"D. In the event a school bus operator's contract is terminated, his buses shall be 
appraised by three qualified appraisers appointed by the local board of education and 
approved by the state transportation director. The succeeding operator shall purchase 
said equipment at the appraised value providing the terminated operator agrees."  

In answering the first question we are concerned with the legal definition of the word 
"terminated" as it is found in the quoted section. Without exception the courts have 
construed the word "termination" in the context of contract law to contemplate the right 
of one contracting party to cease further performance because of a breach of the 
contract on the part of another party, B. L. Metcalf {*102} General Contractor, Inc., v. 
Earle Earne, Inc., 212 C.A.2d 689, 28 Cal.Reptr. 382, 386. Therefore, when a contract 
expires automatically by its own terms it is not "terminated" within the meaning of this 
statute. See Haberle v. R. F. C., 104 F. Supp. 636, 638. Since the action of the local 
school board in relation to the existing contract is merely a refusal to renew an existing 
contract which has come to an end by its terms then that contract has not been 
"terminated".  

In answering your second question we would initially point out that the power of 
termination does not give a local school board the right to arbitrarily end a school bus 
contract. The power to terminate a contract is not one which may be exercised at will. 
The power may only be exercised for legal cause. Vogel v. Pathe Exchange, 254 
N.Y.S. 881, 886, 142 Misc. 502. With this in mind we proceed to point out that a breach 
of any material element of a contract to provide school bus service may probably be 
made a basis for terminating a school bus contractor's contract. This would also include 
an anticipatory breach of the contract when it is seen that performance by the contractor 
will be impossible.  

We cannot give a specific answer to your third question because the facts of each case 
could result in a different conclusion.  



 

 

In answering your fourth question we need only note, under the terms of Section 73-19-
7 (D), supra, that the existing contractor must agree to sell the equipment at the 
appraised value to the succeeding operator before the succeeding operator may 
purchase the equipment at the appraised price. If the terminated operator is of the 
opinion that the appraised value of his equipment is unreasonably low, his recourse is to 
refuse to sell the equipment at that price.  

In answering your fifth question we point out that the appraisers are to be appointed by 
the local board of education and approved by the State Transportation Director. There is 
no provision by which the existing contractor may disqualify any of the appraisers. In the 
absence of such statutory provisions, the terminated operator may not disqualify the 
appraisers.  

In the absence of specific provisions in the contract which outline the qualifications 
required of an appraiser the case law is clear that an appraiser to be qualified must be 
one who is "disinterested, impartial or indifferent". Poole v. Hennessee, 39 Iowa 192, 
195, 18 Am. Rpts. 44. Also, to be qualified, an appraiser must be competent. He must 
be capable of giving a just and fair award which honestly and fairly represents the value 
of the goods appraised. He must have an understanding of the normal values of the 
goods and services which he is appraising, an understanding which would qualify him 
as expert in that area. Hartford National Fire Insurance Company v. O'Brien, 75 Ark. 
198, 87 S.W. 129, 5 Ann. Cas. 334. Also, see Application of Guaranty Trust 
Company of New York (S. Ct., Special Term, New York County, Part I), 81 N.Y.S.2d 
632, 634 and the cases collected therein. Therefore, if the person selected as an 
appraiser under Section 73-19-7 (D), supra, is disinterested, impartial or indifferent as 
well as competent, then he is a "qualified appraiser" within the meaning of that section.  

If an existing contractor's school bus service contract has been wrongfully terminated by 
the school board, he has recourse in the form af a legal action against the school board 
for wrongful breach of contract under Section 22-23-1, New Mexico Statutes Annotated, 
1953 Compilation (P.S.).  


