
 

 

Opinion No. 66-79  

June 20, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Paul J. Lacy, Assistant Attorney 
General  

TO: Mr. John W. McHugh, New Mexico Board of Examiners for Architects, Office of the 
Secretary, 701 Canyon Road, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May the New Mexico Board of Examiners for Architects refund 50% of the 
examination fee to those candidates who do not succeed in passing the examination?  

2. What fee should the New Mexico Board of Examiners for Architects charge for 
retakes of portions of the architects examination?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. $ 50.  

OPINION  

{*103} ANALYSIS  

The examination requirement for those who desire to become architects in the State of 
New Mexico is found under Section 67-12-5, N.M.S.A., 1953 Compilation, which reads 
as follows:  

REQUIREMENTS FOR REGISTRATION. -- 5. A. No person shall be eligible for 
registration, who is not of good character and repute, and who has not been actively 
engaged for eight (8) years or more in architectural work of a character satisfactory to 
the board. However, each year of teaching or of study satisfactorily completed of 
architecture in a school of architecture of a standing satisfactory to the board shall be 
equivalent to one (1) year of such active engagement.  

5. B. All applicants for registration shall be required to pass a written and/or oral 
examination as required by the board.  

5. C. Properly qualified individuals, firms or corporations residing in the State of New 
Mexico, who shall have been lawfully engaged in the professional practice of 



 

 

architecture for one (1) year or more in the State at the time this act [67-12-1 to 67-12-9] 
takes effect shall be granted a certificate of registration without examination by payment 
to the board of the fee for the certificate of registration, on condition that the applicant 
satisfies the board of examiners that he is qualified to be styled or known as an architect 
or registered architect.  

5. D. In determining the qualifications of applicants for registration as architects, a 
majority vote of the members of the board shall be required. In case the board denies 
the issuance of a certificate to an applicant, one-half of the registration fee deposited 
shall be returned by the board to the applicant.  

5. E. A corporation, partnership or association may engage in the practice of 
architecture in this state, provided at least two (2) of the principals of such corporation, 
and all members of such partnership or association are registered as herein required of 
architects or as otherwise by this act authorized to practice.  

It is apparent from a reading of the statute, that the passing of an examination required 
by the New Mexico Board of Architects Examiners is but one of several requirements 
which the prospective architect must meet before he may be registered as an architect 
under the laws of New Mexico. If the applicant for registration fails his examination or 
indeed if he fails to meet any of the requirements for registration, he will not be 
registered by the board. Moreover, under sub-section D., supra, if the applicant is 
denied the issuance of a certificate of registration by the board, the board must return 
one-half the registration fee deposited by the applicant.  

Therefore, because failure to pass the examinations required by the board is a statutory 
basis for refusal of the registration certificate, the board must refund to the applicant 
one-half of the registration fee he deposited.  

Answering your second question requires additional interpretation of Section 67-12-5, 
supra. We are of the opinion that this section demands that each applicant for a 
certificate of registration as an architect must successfully meet each of the 
requirements listed therein before the board may issue to him a certificate of 
registration. Conversely, the statute {*104} also requires that the board deny the 
issuance of a certificate of registration to an applicant who fails to meet the 
requirements set forth in the Section. Therefore, when an applicant fails the examination 
that the board requires him to take, the board must deny him the issuance of a 
certificate of registration at that time. Then, if the unsuccessful applicant wishes to be 
again considered for being issued a certificate of registration as an architect, he must 
once again file an application and accompany this application with the statutory $ 50 
registration fee.  

Therefore, we conclude that a failure of all or a portion of the examination required by 
the board, necessitates the denial of the issuance of a certificate of registration to an 
applicant, and that the applicant must then pay the full $ 50 application fee before he 
may again be considered by the board for issuance of a certificate of registration even 



 

 

though he might not be required to take all sections of the examination on his 
subsequent attempts.  


