
 

 

Opinion No. 66-81  

June 28, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General George Richard Schmitt, 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Fred Gerber, Chief Inspector, Plumbing Administrative Board, P. O. Box 3307 - 
Station D, Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is a plumbing contractor validly licensed by the Plumbing Administrative Board also 
required to possess an additional license issued by the Contractors' License Board 
before he may lawfully carry on his plumbing-contracting business?  

2. Does the Plumbing Administrative Board have authority to license applicants desiring 
to engage in the installation, alteration or repair of septic tanks, lawn sprinkler systems, 
fire-protection sprinkler systems and water softening or conditioning equipment?  

3. Does the Contractors' License Board have the authority to license the type of 
contracting work set forth in question 2 above?  

4. May a contractor lawfully engage in any of the work described above, if he has only 
one license issued by either of the two Boards?  

5. Should the Plumbing Administrative Board and the Contractors' License Board 
provide for a uniform examination, and as much of identical qualifications of the 
applicants as is possible, in order to prevent bargain hunting on the part of applicants, 
and to insure as much as possible the protection of the public from faulty and 
dangerous construction?  

6. When a license to engage in any of this work is issued which Board has the 
responsibility for the administration and enforcement connected with said license?  

CONCLUSIONS  

1. No, unless he does contracting work which is not under the jurisdiction of the 
Plumbing Administrative Board.  

2. Yes.  

3. Yes.  



 

 

4. Yes.  

5. Yes.  

6. The board which issues the license has such responsibility.  

OPINION  

{*106} ANALYSIS  

This is the second opinion rendered by the Attorney General, at the joint request of the 
trade licensing boards, to resolve the problem concerning dual licensing in areas where 
two boards have the authority to license the same type of job. The first opinion, No. 66-
72, decided this conflict could be substantially resolved in view of the 1966 amendment 
to Section 67-16-3 of the Contractors' License Law, N.M.S.A., 1953 Compilation. A copy 
of such opinion is attached hereto, incorporated herewith and made an express part of 
this analysis.  

By reason of the above cited amendment interpreted in Opinion No. 66-72, the answer 
to your first question is in the affirmative. The Plumbing Administrative Board is 
specifically exempt from the provisions of the Contractors' License Law in areas of work 
which can be validly licensed by your Board.  

Turning now to the question of "septic tanks" we find that your Board has the statutory 
authority to license businesses engaging in the installation, alteration or repair of same. 
The National Plumbing Code which as we understand is a primary standard in the 
industry with respect to minimum requirements for plumbing defines a septic tanks as 
follows:  

"A septic tank is a watertight receptacle which receives the discharge of a drainage 
system or part thereof, and is designed and constructed so as to separate solids from 
the liquid, digest organic matter through a period of detention, and allow the liquids to 
discharge into the soil outside of the tank through a system of an open-joint or 
perforated piping, or disposal pit." ( National Plumbing Code, 1955, American Society 
of Mechanical Engineers.)  

Your Plumbing Code, 1964 Edition, which has the force and effect of law {*107} having 
been adopted pursuant to Section 67-22-10, N.M.S.A., 1953 Compilation, contains the 
identical definition of a septic tank, appearing on page 27 therein. A reading of the 
above discloses that a septic tank is a part of a "system of sewage disposal." 
"Plumbing" as defined under Section 67-22-1 (F) of your law includes the installing, 
altering and repairing of "plumbing fixtures." A "system of sewage disposal" is expressly 
included within the definition of "fixtures" Section 67-22-1 (g), supra. Thus, the Board 
may license the installation of septic tanks. However, please be advised that we do not 
interpret the word "installation" as meaning "construction." To install, means to: "set up 
or fix as a lighting system for use or service; to establish in a place." Webster's New 



 

 

Collegiate Dictionary, Second Edition, 1959. In view of this plain meaning of the word, 
we express grave doubts as to whether your Board has the authority to license the 
actual construction of a septic tank. Your authority would appear to extend to the 
evacuation, piping and setting up of factory-built prefabricated septic tanks only.  

We also find ample statutory authority in the Plumbing Law for the licensing of those 
businesses wishing to engage in the installation, alteration or repair of sprinkler 
systems, regardless of type. Again, for our answer, we look to the statutory definition of 
"plumbing" set forth in its entirety as follows:  

"67-22-1. Definitions. -- F. 'Plumbing' means the installing, altering and repairing of 
all plumbing fixtures, fixture traps, and soil, waste supply and vent pipes with 
their devices, appurtenances and connections, through which water, waste, 
sewage, oil and air are carried when done within twenty-five [25] feet of the building or 
structure to be served by the plumbing, or within the property line of the consumer, 
whichever is closer to the building or structure to be served by the plumbing. The 
distance from the property line to the building or structure to be served by the plumbing 
shall be measured from the point where the property line is to be crossed by the 
plumbing. This subsection shall not be construed as prohibiting the performance of 
plumbing beyond twenty-five [25] feet from the building or structure to be served by the 
plumbing." (Emphasis supplied.)  

Webster, supra, defines a sprinkler system as: "a system for protection against fire in 
which pipes are distributed for conveying water or other extinguishing fluid to outlets for 
fire extinguishment; a device for spraying fence and lawn." (Webster 3rd New 
International Dictionary.) This definition falls under the broad general category of 
"plumbing" as defined above. Thus, both lawn and fire protection sprinkler systems may 
be licensed by the Plumbing Administrative Board. The licensing of "water conditioning 
contractors" is expressly authorized under the Plumbing Administrative Law, under 
paragraph (L) of Section 67-22-1, supra, which is set forth as follows:  

"L. 'Water conditioning contractor' means any person who holds a specialty license 
under the provisions of this act as 'water conditioning contractor' and who regularly 
engages in the installation, maintenance and repair of water conditioners."  

Going now to your third question we see that the above three categories are also 
licensed by the Contractors' License Board under PLUMBING appearing on page 12 of 
the Contractors' Rules and Regulations published August 20, 1965. We believe such 
regulations to be valid and drawn pursuant to the Contractors' License Law Section 67-
16-1 through Section 67-16-21 N.M.S.A., 1953 Compilation as amended. Such 
classifications are included within the statutory definition of the word "contractor" 
appearing under Section 67-16-2, supra, set forth as follows in its entirety:  

" Contractor defined. -- A. A contractor within the meaning of the Contractors' License 
Law [67-16-1 to 67-16-21] is a person, firm, copartnership, corporation, association or 
other organization, or any combination thereof, who, {*108} for either a price, fee, 



 

 

percentage, or any compensation other than wages, undertakes, or offers to undertake, 
or purports to have the capacity to undertake to construct, alter, repair, add to or 
improve any building, excavation, water well, or other structure, project, 
development or improvement, or any part thereof.  

B. The term contractor shall include subcontractor, but shall not include any person who 
merely furnishes materials, or supplies without fabricating the same into, or consuming 
the same in the performance of, the work of the contractor as herein defined.  

C. Nothing herein shall be construed to apply to a public utility in the construction, 
reconstruction, operation or maintenance of its plant other than construction of 
buildings, or to apply to the drilling, testing, abandoning or operation of any petroleum or 
gas well, or to geophysical or similar exploration for oil or gas.  

D. No railroad company shall be construed to be a contractor." (Emphasis supplied.)  

Furthermore, your attention is invited to the recent important New Mexico Supreme 
Court decision in this area of the law, Martinez v. Research Park Inc., 75 N.M. 672, 
410 P. 2d 200, 206 (1965). As we pointed out in the enclosed opinion (66-72), this 
decision interpreted "contractor" set forth above as including "electrical contractor." 
Under the theory and principals announced in this decision, it is plain that a "plumbing 
contractor" would also fall under the category of contractor as it is defined above under 
the Contractors' License Law. In any event, there appears to be substantial authority for 
the Contractors' License Board to license the categories in question.  

However, "dual licensing" in areas of "dual jurisdiction" existing between the two boards 
is no longer required by virtue of the exemption appearing in the 1966 Amendment to 
the Contractors' Law. (See amended section 67-16-3 and interpretation in enclosed 
opinion No. 66-72.) Under the principles announced in said opinion we hold that a 
plumbing contractor holding a license to install, alter or repair septic tanks, sprinkler 
systems, and water softening or conditioning equipment from the Plumbing 
Administrative Board may lawfully engage in such tasks without possessing an 
additional license as required by the Contractors' License Board. Likewise, a business 
holding a license from the Contractors' License Board to do the same type of work is not 
required to possess an additional license from the Plumbing Board.  

Thus, from the analysis above it is observed that the frequent inequitable circumstances 
resulting from dual licensing in joint jurisdictional areas between the two boards was 
eliminated, substantially at least, by the 1966 Legislation. A contractor need only have 
one license to do any of the work in question here. This does not mean, however, that 
such contractor may shop around, so to speak, for the "easiest" license. We believe it is 
incumbent upon the Boards to require and conduct a uniform examination with regard to 
the technical qualifications and skill of the applicants. Such must be done in order to 
fulfill the manifest object of the legislation which is to protect the public from unqualified 
contractors, Martinez v. Research Park, Inc., supra. To do otherwise would violate a 
cardinal principle of law and cast an absurd intent upon the actions of the 1966 



 

 

Legislature, with respect to this problem. We are aware, of course, of the other 
dissimilarities in the licensing laws. However, such differences as to inspection, permits, 
and fees are reasonable and valid differences. For anyone of the above, a contractor 
might lawfully desire to be licensed by one board rather than the other, depending upon 
the type and extent of the business he conducts. We also call attention to what we 
believe is an obvious conclusion. The board licensing the particular business must bear 
the responsibility for the issuance of such license. This does not mean, however, that 
one board cannot or should not request the assistance of the other when needed. The 
public should be informed that any complaints arising over the particular work 
performed should be directed {*109} to and taken care of by the board which issues the 
license.  

Finally, this office advises that it declines to pass on your remaining three questions for 
the reason that inadequate information has been furnished. By a separate letter 
enclosed with this opinion we are requesting the additional facts needed before the 
questions relating to the jurisdiction of the Plumbing Board over the installation, 
alteration and repair of mechanical equipment for swimming pools, heating and air 
conditioning systems, may be fairly answered. If such information is received the 
answers thereto will be forthcoming under a supplemental opinion written pursuant to 
the guidelines and principles set forth in the above analysis.  


