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QUESTION  

QUESTION  

May errors contained in affidavits of registration on file and in the registration books of 
the County Clerk be corrected during the thirty day period immediately preceding the 
primary election?  

CONCLUSION  

Yes, see analysis.  

OPINION  

{*64} ANALYSIS  

Section 3-2-19, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides:  

"ACCEPTANCE OF REGISTRATION BY COUNTY CLERK -- REGISTRATION TO BE 
CLOSED THIRTY DAYS BEFORE ELECTIONS. -- The county clerk shall receive 
affidavits of registration at all times except that he shall close registration at five (5) 
o'clock P.M. on the thirtieth day preceding any election at which the registration books 
are to be furnished to the judges of election and shall reopen such registration on the 
Monday following such election. During the period when registration is closed, the 
county clerk may receive affidavits of registration and other documents pertaining 
thereto but shall not file the same in the registration books until such time as registration 
is reopened at which time the triplicate affidavit of registration shall be mailed to the 
registrant at the address shown by his registration affidavit.  

Section 3-2-26, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides:  

"CHANGE OF NAME OR CORRECTING ERROR -- APPLICATION -- EXECUTION -- 
CONTENTS -- REPLACEMENT OF LOST COPY. -- Any registered voter who, 
subsequent to registration, changes his name or discovers an error in his affidavit, may 
have the name or any error in the affidavits of registration by executing an application 
therefor. The application shall show the name by which the voter previously registered, 



 

 

his change of name or correction of error and a request that the change of name or 
correction of error be shown on his affidavit of registration. The application shall be 
subscribed and sworn to by the voter before an officer authorized to take 
acknowledgments and, when executed as provided in this section, shall be filed with the 
county clerk and retained by him in a file for that purpose. The application to change the 
affidavit of registration may be destroyed after six (6) years. The county clerk shall note 
the change of name or correction of error on {*65} the original and duplicate affidavits of 
registration on file in his office.  

In the event any affidavit of registration should become lost, upon proper petition the 
district court may direct the clerk to make a duplicate thereof from the duplicate files of 
the affidavits in his office."  

It is quite clear from a reading of Section 3-2-19, supra, that no registration affidavits 
may be filed in the registration books during the thirty day period immediately preceding 
an election of any kind. While the clerk may accept such registrations made during that 
period, he or she may not file them in the registration books. The thirty day period set 
forth in that section deals with the submission for filing of "registration affidavits."  

Under the fact situation posed by our question, it is presumed that the "registration 
affidavit" was filed at a proper time but that it is in some way erroneous. For example, 
the voter's name has been misspelled or necessary information has been omitted. The 
statutory section providing for the correction of errors, Section 3-2-26, supra, does not 
contain a specific time limitation and obviously from the language contained therein 
applies to affidavits of registration which are already on file.  

The actual question here is whether the thirty day period during which new registrations 
may not be filed applies and therefore prevents the correction of errors during that 
period. It is our opinion that errors may be corrected during this period. This conclusion 
is based upon the determination that the thirty day period applies only to filing of 
registration affidavits.  

Policy considerations would also tend to support this conclusion. The right to vote is a 
constitutionally guaranteed right. It would not be consistent with the policy of that 
constitutional right, to prevent a person from participating in an election, merely because 
of some error contained in a registration affidavit. This policy is most clearly stated in 
State v. Herrera, 48 N.M. 45, 145 P. 2d 864 wherein the Court stated:  

". . . the voter shall not lightly be deprived of his rights as an elector either by fraud or 
the mistake of election officers if it is possible to prevent it."  

The construction of the two statutory sections cited gives effect to the language of the 
statutes and the policy considerations found in the Herrera case.  


