
 

 

Opinion No. 66-90  

July 19, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Mr. James V. Noble, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Clay Buchanan, Director, New Mexico Legislative Council, Room 201, State 
Capitol Building, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May a state institution of higher education operate a bowling alley which is open to the 
public even though this may result in its competing with privately owned bowling alleys?  

CONCLUSION  

Yes, but only if public admittance is incidental to its primary use for the institution.  

OPINION  

{*121} ANALYSIS  

The state educational institutions are those named in Article XII, Section 11 of our 
Constitution as amended in 1960 (See 1965 Pocket Supplement). Boards of Regents 
are established for each such institution and control and manage its affairs, Article XII, 
Sec. 13, New Mexico Constitution. In addition to its other duties, Section 73-29-1 
N.M.S.A., 1953 Compilation, authorizes each such Board of Regents to borrow money 
for the purpose of purchasing, furnishing, erecting, altering, improving, repairing and/or 
equipping various income-producing facilities including swimming pools, stadiums or 
any type of building, improvement or facility at or for the use of such institution. The 
section then provides for the imposition and collection of student fees for the use or 
availability of such facilities or buildings to be considered as income and revenue for the 
purposes of the act. That section and the following sections authorize the issuance of 
bonds for such purposes and provides for their payment from net income derived from 
the operation thereof. The Board of Regents is required to make such charges, 
including the imposition of student fees, for the use of such facilities as are necessary 
to maintain, operate and repair such facilities, and to pay the principal of and interest on 
the obligation incurred. They further provide that no additional fee shall be imposed for 
the use or availability of such facility by the students, faculty, instructors and other 
employees of such institution.  

The language as used in that section necessarily implies that other income may be 
realized from the operation of the facilities. Such other income would necessarily come 



 

 

from the public who could, in the discretion of the Board of Regents, also use such 
facilities.  

Opinion No. 5110, dated December 4, 1947, and appearing at page 115, Report of the 
Attorney General 1947-48 dealt with the allied question of leasing of school facilities to 
an outside organization which would hold dances for profit. The opinion held that so 
long as there was no interference with the proper conduct or management of the school, 
it might lease buildings for such purposes. The opinion cited 47 Am.Jur. 344, Sec. 67 as 
authority and that text stated that there is a "'liberalizing tendency in favor of extending 
permissible uses." An examination of this text, as brought up to date, and other texts 
and authorities disclose that the above statement is still true.  

A bowling alley, although not specifically enumerated by Section 73-29-1, supra as one 
of the revenue-producing facilities which can be constructed and operated by a Board of 
Regents of an institution of higher education, would be of the same general 
classification as those named and would fall under the general authorization of such 
section. Such being the case, a state institution of higher education may operate a 
bowling alley which is also open to the general public, and without regard to possible 
competition. However, the primary purpose of the construction and maintenance of such 
a bowling facility must be to serve the students, faculty, instructors and other employees 
of such institution and the {*122} fact that it is also available for the use of the general 
public must be secondary.  


