
 

 

Opinion No. 66-75  

June 15, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Myles E. Flint, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Barney Cruz, Jr., Director, Corporation Department, State Corporation 
Commission, State Capitol Building, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

How and under what Section should fees be computed when a foreign corporation 
having only no-par value stock files an amendment to its certificate of incorporation 
increasing the number of shares of authorized capital stock?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*94} ANALYSIS  

In order to determine the fees which should be paid for an amendment to a certificate of 
incorporation, reference should be made to Sec. 51-12-1, N.M.S.A., 1953 Comp. That 
Section, insofar as pertinent, provides:  

"51-12-1. Fees of corporation commission. -- A. On filing any certificate or other paper 
relative to corporations, domestic or foreign, including domestic insurance companies, 
but not including foreign insurance companies, in the office of the state corporation 
commission, the following fees and taxes shall be paid:  

(4) Every foreign corporation, when it obtains from the state corporation commission a 
certificate of authority to do business in this state, shall pay a fee of ten cents ($ .10) for 
each one thousand dollars ($ 1,000) of the total amount of capital stock authorized, but 
in no case less than twenty-five dollars ($ 25.00);  

(5) Increase of capital stock of foreign corporations, the same fees for the amount of the 
total increase as above specified for original admission to do business in this state, and 
in no case less than twenty dollars ($ 20.00); Provided, however, that in no event shall 
the fees for any or all increases of capital stock of foreign corporations, exceed the sum 
of five thousand dollars ($ 5,000);  



 

 

(7) Change of name, change of nature of business, amended certificate of 
incorporation, other than those increasing capital stock, decrease of capital stock, 
increase or decrease of par value or number of shares, for both domestic and foreign 
corporations, twenty dollars ($ 20.00); . . .".  

From the above, it is apparent that a foreign corporation seeking to qualify in this State 
is required to pay fees which are identical to those of a domestic corporation operating 
within the State. That fee is determined on the basis of $ 0.10 for each $ 1,000 of capital 
stock authorized. In instances where the Commission is concerned with fees to be paid 
by a corporation having no par value stock, the Commission is permitted to establish an 
arbitrary figure of $ 100 per share to be the value of the stock of the corporation for the 
purpose of determining fees, Sec. 51-4-9, N.M.S.A., 1953 Comp., A. G. Opinion No. 60-
2.  

The question with which we are concerned arises only in a situation where the 
corporation having no par value stock seeks to amend its certificate {*95} of 
incorporation so as to increase the amount of its capital stock after it has been formed 
or initially qualified to do business within the State. In such cases, confusion arises as to 
whether Section 51-12-1(5) or (7) would be applicable in computing the fee to be paid 
by the filing corporation. As can be seen from the quote above, Section 51-12-1(5) is 
concerned solely with the method of computing fees for increasing capital stock of a 
corporation. Section 51-12-1(7) has a more diverse application.  

It is clear from a reading of our statutes that insofar as possible, fees for corporations 
having no par value stock should be computed in the same manner as for those having 
par value stock. The statutes are clear when questions concerning the latter type of 
corporations are raised.  

For purposes of demonstration, we would recite the following examples:  

(A) A corporation files its articles of incorporation in which it is shown that the company 
is authorized to issue 25,000 shares of stock having a par value of $ 100 per share. Its 
total authorized capital stock is $ 2,500,000, and the fee is $ 250.00 when computed 
under Section 51-12-1(4)  

(B) A corporation subsequently files an amendment to its articles of incorporation in 
which it announces its intent to increase its capital stock from 25,000 to 50,000 shares 
having a par value of $ 100 per share. Its total authorized capital stock is $ 5,000,000, 
and the fee for the amendment when computed under Section 51-12-1(5) would be an 
additional $ 250.00.  

(C) A corporation, in lieu of (B) above, by amendment increases the number of shares 
of stock from 25,000 to 50,000 shares of stock but reduces the par value per share from 
$ 100 to $ 50. By such amendment it has increased the number of shares and 
decreased its par value but has not increased the capital stock. Therefore, the filing fee 
for the amendment is determined under Section 51-12-1(7), supra, which covers 



 

 

amendments to articles of incorporation other than those "increasing capital stock". The 
fee for this amendment would be $ 20.00. It is important to note here that it is apparent 
on the face of the document that there has been no increase in the capital stock.  

Basically, the above methods should be used in computing fees for similar filings by 
foreign corporations having no par value stock. In practice, the Act should be applied as 
follows:  

(A) A corporation files its articles of incorporation in which it is shown that the company 
is authorized to issue 25,000 shares of stock having no par value. Pursuant to Sec. 51-
4-12, N.M.S.A., 1953 Comp., unless actual value is shown, the Commission computes 
its fee on the assumption the stock is worth $ 100 per share. On such a basis, the fee to 
be collected pursuant to Sec. 51-12-1(5), supra, would be $ 250.  

(B) A corporation files its articles of incorporation in which it is shown that the company 
is authorized to issue 50,000 shares of stock having no par value. The Commission, 
without other information, would assume the stock is worth $ 100 per share and would 
collect a fee of $ 250, pursuant to Sec. 51-12-1(5), supra.  

(C) A corporation, in lieu of (B) above, by amendment increases the number of shares 
of stock from 25,000 to 50,000. The amendment further states that two (2) shares of the 
newly authorized stock will be issued for each of the outstanding and presently 
authorized stock and further that there will be no increase in the stated capital. What fee 
should be assessed in this case?  

Section 51-4-12, N.M.S.A., 1953 Comp., in pertinent part provides as follows:  

"54-4-12. Computation of value for purposes of fees, taxes or other statutory provisions. 
-- For the purpose of computing any incorporation or other statutory {*96} fee; or, any 
tax or taxes, the determination of which is based on the par value of shares of stock, 
and for the purpose of any statutory provision limiting the relation between indebtedness 
and capital stock, each share of stock without nominal or par value issued under the 
provisions of this act (51-4-1 to 51-4-13) shall be considered the equivalent to a share 
having a nominal or par value of one hundred dollars ($ 100); or, the actual value of 
such stock or any other basis may be adopted which will justly carry out the provisions 
of the statutes of this state; . . .".  

Under this provision, it is our opinion that for the purpose of determining fees to be 
collected under our statutes, no par value stock shall be valued at $ 100 unless or 
except when the actual value of such stock or some other basis is shown to the 
Commission. This would be consistent with the handling of par value stock. There, 
when a fee is computed, the Commission has before it a specific number of shares 
having a specific stated value per share. Those two figures are necessary to compute 
the fees.  



 

 

Under the fact situation set forth in (C) above, information necessary to make a 
computation is not available. The only figure available is the number of shares. There is 
no information provided which presents the value of each share of stock. Therefore, 
under such fact situation, the fee should be computed using $ 100 par value figure 
supplied by Sec. 51-4-12 and, pursuant to Section 51-12-1(5), N.M.S.A., 1953 Comp. 
the fee for the filing should be $ 250.  

The conclusion that specific information as to value is required and may be obtained by 
the Commission in determining fees is supported by the last sentence of Sec. 51-4-12, 
N.M.S.A., 1953 Comp. That sentence indicates that the Commission may conduct a 
thorough examination to determine the value of capital stock and need not accept the 
statements of the corporation as to the value of the stock.  

Insofar as this opinion conflicts with Attorney General's Opinion No. 4805, issued on 
October 15, 1945, the latter opinion is overruled.  

In order to avoid an unduly harsh application of the statutes, it might be provident to 
advise companies of the law pertaining to filings concerned with no par value stock. 
Then, if the evidence of the true value of the shares is produced, it would be possible to 
accurately ascertain the proper fees without confusion.  


