
 

 

Opinion No. 66-92  

July 26, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General James V. Noble, Assistant 
Attorney General  

TO: Abner Schreiber, County Attorney, P. O. Box 800, Los Alamos, New Mexico 87544  

QUESTION  

QUESTIONS  

May unpaid, volunteer policemen in Los Alamos County, who have deputy sheriffs' 
commissions:  

1. If in a uniform (not just badge and commission) arrest, without a warrant, a person 
reasonably believed to have committed a felony?  

2. If in uniform (not just badge and commission) arrest, without a warrant, a person 
believed to have committed a misdemeanor?  

3. Make such arrests if not in a cloth uniform but while carrying a badge and 
commission?  

4. Function without being under the direct supervision of a regular, full-time salaried 
police officer?  

5. File criminal complaints under the same provisions and in the same manner as 
regular full-time salaried police officers?  

6. Become entitled to Workmen's Compensation or other such benefits the same as a 
regular, full-time salaried police officer?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. No, unless the misdemeanor is being committed in the officer's presence.  

3. See analysis.  

4. Yes.  

5. No.  



 

 

6. Yes, but see analysis.  

OPINION  

{*123} ANALYSIS  

There are numerous statutes dealing with peace officers and deputy sheriffs and this 
office has issued several opinions in this connection, in addition to case law hereinafter 
cited.  

You advise that the volunteer officers are equipped with cloth uniforms and badges and 
hold deputy sheriffs' commissions. You do not advise whether such commissions issued 
{*124} show any restrictions or limitations. You also advise that the volunteer officers 
serve without compensation.  

Section 39-1-9, N.M.S.A., 1953 Compilation provides, in part, that no special deputy or 
other peace officer shall be appointed who is not a citizen of New Mexico and it further 
provides that the appointment of a regular deputy shall be in writing and filed. Section 5-
1-5, N.M.S.A., 1953 Compilation requires every employee of the State to have been a 
resident of the state for at least one year prior to the commencement of his 
employment. Opinion No. 60-222, Report of the Attorney General, 1959-60, held that 
this requirement applied to deputy sheriffs. The reasoning of this opinion and language 
of the statute apply with equal force to a special deputy. A person under indictment 
generally known to be of notorious bad character or as a disturber of the peace or who 
has been convicted of a felony or infamous crime and not pardoned or restored to civil 
rights shall not be eligible for appointment as a deputy sheriff, Section 5-1-3, N.M.S.A., 
1953 Compilation and Section 15-40-10, N.M.S.A., 1953 Compilation. Only one who is 
a respectable and orderly person may be appointed to such office. He must upon 
appointment take the oath prescribed by Section 15-40-5, N.M.S.A., 1953 Compilation 
and may be required to execute a bond as provided in that section. The appointment of 
a special deputy need not be filed. Section 15-40-12, N.M.S.A., 1953 Compilation. 
However, as pointed out in Opinion No. 57-83, Reports of the Attorney General 1957-
58, such a filing is advisable. This is particularly true since, your request indicates that 
these special deputies do not receive a separate appointment for each occasion on 
which they serve but act under a more general appointment. It is necessary, also, for 
each such special deputy to have his written commission, as well as his badge as 
hereafter discussed in this opinion.  

Keeping in mind the above, your first question asks about the authority of such a special 
deputy to arrest a person when he has reasonable cause for believing the person has 
committed a felony. A peace officer is defined in Section 40A-1-13, N.M.S.A., 1953 
Compilation as follows:  

"c. 'Peace officer' means any public official or public officer vested by law with a duty to 
maintain public order or to make arrests for crime, whether that duty extends to all 
crimes or is limited to specific crimes."  



 

 

Section 15-40-2, N.M.S.A., 1953 Compilation provides that the county sheriff is a 
conservator of the peace charged with the duty among other things, of apprehending all 
felons.  

Section 15-40-11, N.M.S.A., 1953 Compilation authorizes deputies to discharge all 
duties of a sheriff. Under Section 15-40-12, supra, this authority may be limited, either in 
scope or duration, by the appointing authority.  

It follows that, absent a limitation of authority to the special deputy, he is a peace 
officer and is cloaked with all of the powers and duties of such. A peace officer is 
authorized to arrest a person without a warrant when he has reasonable cause to 
believe such person has committed a felony.  

The peace officer making an arrest, without a warrant, where he has reasonable 
grounds to believe that the suspect has committed a felony, need not be wearing a 
uniform. However, it is advisable that he have in his possession his commission and 
prominently display his badge. An exception is noted in Section 64-22-92, N.M.S.A., 
1953 Compilation (P.S.) when the suspected felon is arrested on the highway and 
charged with theft of a motor vehicle or a crime in another jurisdiction. In such case the 
unsalaried deputy has no authority to make an arrest. In order to have authority 
without a warrant to arrest one for the commission of any other felony occurring under 
the motor vehicle laws, the arresting officer must base his reasonable grounds, in 
part, on a personal investigation. Section 64-22-8.2, supra.  

Subject to the above exceptions and limitations an unpaid, uniformed special deputy 
may, without a warrant, arrest a person he reasonably believes has committed a felony.  

Your second question is answered {*125} by what has been heretofore stated and by 
the cases of State v. Selgado, No. 7930, as yet unreported, advance opinions, April 18, 
1966; State v. Gutierrez, No. 7877, as yet unreported advance opinion dated June 20, 
1966, and Cave v. Cooley, 48 N.M. 478, 152 P. 2d 886. Since the special deputies are 
law enforcement officers and, unless restricted by their appointment, are charged with 
preserving the peace they may, while in uniform, make an arrest of one they have 
reasonable grounds to believe is committing a misdemeanor in their presence, 
although without a warrant. However, your attention is called to Section 64-22-8.1, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) which requires an officer making an arrest for a 
misdemeanor under the motor vehicle code to be wearing a uniform. A uniform for such 
purpose means a commission of office and a prominently displayed badge.  

The third question has been answered by the foregoing. Except insofar as motor vehicle 
violations are concerned there is no requirement that a special deputy sheriff wear a 
uniform at the time of making an arrest. However, he must have his commission and a 
prominently displayed badge in order to make arrests for such violations and it is 
advisable that this be done in all cases, whether or not a cloth uniform is worn.  



 

 

Your next question asks whether a special deputy sheriff need be under the direct 
supervision of a full time salaried police officer. Under the provisions of Section 15-40-
11, supra, the deputy has the same authority as the sheriff and under the provisions of 
Section 15-40-12, supra, they are considered to be in the discharge of their duties at all 
times. They shall, whenever the sheriff feels it necessary and required, assist in 
preserving the peace. Although they may be restricted by the terms of the appointment, 
there is no requirement of direct supervision of such special deputy by a full time police 
officer. The possible liability for those actions is not the subject of this opinion and you 
are referred to Opinion No. 66-63, Report of the Attorney General 1965-66 (as yet not 
published), for a discussion of this subject.  

Opinion No. 63-76, Report of the Attorney General 1963-64 answers your fifth question, 
and it is here affirmed. Since a special deputy is not a full time salaried county or state 
law enforcement officer, he may not file a criminal complaint without advancing the 
costs required by Section 36-19-18, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

Your last question is whether the officers under consideration are covered by 
Workmen's Compensation. It is assumed that Los Alamos County carries appropriate 
insurance coverage. The case of Eaton v. Bernalillo County, 46 N.M. 318, 128 P. 2d 
738, 142 A.L.R. 647 considered this question in view of the provisions of Section 59-10-
2, N.M.S.A., 1953 Compilation authorizing counties to come under the provisions of the 
Workman's Compensation Act and provisions of Section 59-10-10 N.M.S.A., 1953 
Compilation which states that all duly elected or appointed peace officers of a county 
shall be deemed to be following an extra hazardous occupation and to be within the 
provisions of the Workman's Compensation Act. In the above case the claimant was 
found not to be a duly appointed, acting and qualified deputy sheriff at the time of the 
accident, and therefore not an employee within the terms of the act. However, the court 
said that one lawfully impressed into service in aid of a peace officer would be an 
employee entitled to benefits under the Workman's Compensation Act.  

It is therefore our opinion that the statutory language above referred to, as interpreted 
by our court in Eaton v. Bernalillo County, supra, does provide that a duly and 
regularly appointed special deputy sheriff of Los Alamos County, while in the 
performance of his duties and within the scope of his authority, would be an employee 
engaged in an extra hazardous occupation within the meaning of the Workman's 
Compensation Act.  


