
 

 

Opinion No. 66-86  

July 1, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General James V. Noble, Assistant 
Attorney General  

TO: Donald A. Martinez, District Attorney, Fourth Judicial District, County Court House, 
Las Vegas, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is a person who was an employee of an abstract company on January 1, 1963, and 
as such was actively engaged in compiling matters for the making of abstracts of title on 
that date exempted from the twenty-year plant provisions of Sections 70-2-8, N.M.S.A., 
1953 Compilation (P.S.)?  

2. Is there a bonded abstracter in a county within the meaning of Section 70-2-11, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) where such abstractor is not open to the public for 
business?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No, see analysis.  

OPINION  

{*113} ANALYSIS  

Until 1963, Section 70-2-1, N.M.S.A., 1953 Compilation provided in pertinent part as 
follows:  

"No person, copartnership, association or corporation shall engage in, carry on or 
conduct the business of compiling or furnishing abstracts of title to any real estate within 
this state, without first entering into a bond. . . ."  

Section 70-2-4, N.M.S.A., 1953 Compilation provides for a penalty of not less than $ 
100 nor more than $ 500 for a violation of the act.  

In 1963 the legislature enacted the following sections:  



 

 

"70-2-8. Requirement of abstract plant. -- No person shall conduct an abstracter's 
business unless the person owns, operates or controls an abstract plant consisting of 
tract indexes and other records, showing in brief comprehensive form, or full copy, all 
instruments of record or on file, affecting real estate in the county where he is bonded to 
transact business. The plant shall include an index, by name, covering district court and 
probate court records, transcripts of judgments, federal and state tax {*114} liens and 
other required information for the proper preparation of an abstract. The abstract plant 
may be maintained in bound books, jackets, folders, on card files or film, or any other 
form or system, whether manual, mechanical, electronic or otherwise, or in any 
combination of such forms or systems. The abstract plant shall cover the period from 
twenty [20] years prior to July 1, 1963, or twenty [20] years prior to the date the 
abstracter commences business, whichever is later, up to date. The plant must also be 
currently maintained to include all daily filings in the county affecting real property."  

"70-2-9. Exemption from requirement of abstract plant for certain abstracters. -- A. 
Every person who, on January 1, 1963, was actively engaged in the business of 
compiling or furnishing abstracts of title to real estate within any county in this state, 
shall be exempt from the requirement of having a twenty-year abstract plant in order to 
conduct an abstracters business in such county, provided that an abstract plant is 
maintained on a current basis, commencing July 1, 1963.  

B. There shall be excluded from the provisions of Section 4 [70-2-8] all persons 
exclusively engaged in the preparation of abstracts using only the records of the bureau 
of land management, commissioner of public lands, and/or bureau of Indian affairs." 
(Emphasis added.)  

The constitutionality of the earlier act was upheld in the case of Gallegos v. Ortiz, 28 
N.M. 598, 216 Pac. 502. That case also held that the object and purpose of the 
legislation was to make abstracters liable to persons suffering a loss who relied on the 
abstract compiled and furnished by the abstracter and to provide a means whereby 
indemnity could be obtained. The bonding and licensing requirement was placed on the 
abstracter compiling and furnishing the abstract and there was no such requirement as 
to the employees of such abstracter. They would compile and prepare abstracts under 
the supervision and directions of the bonded abstracter who would be responsible for 
having and maintaining the required bond and license.  

It is our opinion that an employee of a bonded abstracter on January 1, 1963, who was 
compiling abstracts for the bonded abstracter and which abstracts were furnished under 
the name and bond of his employer was not a person actively engaged in the business 
of compiling or furnishing abstracts within the meaning of Section 70-2-9, N.M.S.A., 
1953 Compilation (P.S.), so as to be exempt from the twenty-year plant requirement, 
even though he might comply with the requirement that he has maintained an abstract 
plant on a current basis commencing July 1, 1963.  

Your second question involves a factual situation where there is a licensed, bonded 
abstracter within a county, but who for reasons not here pertinent has no office open 



 

 

and available to the public for business. As a result, and assuming there are no other 
licensed and bonded abstracters within the particular county, the various lending 
agencies, real estate brokers, and real estate owners or purchasers are unable to do 
business since they cannot obtain the necessary and prerequisite abstracts of title.  

Section 70-2-11, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) reads in part as follows: "Provided 
that a bonded abstracter may compile and furnish abstracts for any county where there 
is no bonded abstracter." The sole question now raised is whether there is in the county 
a "bonded abstracter" within the statutory meaning unless he is open for business to the 
public and able to compile and furnish abstracts within the county.  

All parts of a statute are construed with reference to the whole statute so as to make 
each part harmonious and consistent with the whole. State, ex rel Darden v. District 
Court, 45 N.M. 119, 112 P. 2d 506. Also, a statute will be construed in the most 
beneficial way its language will permit to prevent absurdity, hardship or injustice. Ex 
parte De Vore, 18 N.M. 246 136 P. 47. Keeping these rules of {*115} statutory 
construction in mind, the interest of the statute is that of protection to the public and not 
that of creating or maintaining a monopoly or of working a hardship on the public. 
Construing the portion of the statute above quoted harmoniously and consistently with 
the intent of the entire statute, it consistently appears that it refers to a bonded 
abstracter who is furnishing service to the public and is not referring to a person who 
qualifies as an abstracter, but who is not in fact open for business and serving the 
public. It would be unjust and would create hardship to interpret the quoted portion as 
prohibiting a bonded abstracter normally operating in some county in the State from 
serving the public in another county where there is no available bonded abstracter. 
Such a construction is to be avoided, if possible, and there is no compelling necessity 
for such harsh construction.  


