
 

 

Opinion No. 66-94  

August 2, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Myles E. Flint, Assistant 
Attorney General  

TO: Ralph F. Apodaca, Superintendent of Insurance, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

A domestic life insurance company has made a General Deposit as required by Section 
58-18-24, (B), N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). The Superintendent of Insurance has 
required that an additional amount be deposited pursuant to the statute. In order to 
comply with the request for additional General Deposits, the insurance company 
proposes to make the additional deposit in the form of a Certificate of Deposit issued by 
a domestic bank. The Certificate of Deposit would be in excess of $ 10,000.00 normally 
insured through the Federal Reinsurance Corporation. However, it would be further 
supported by the pledge to the Superintendent of Insurance of certain United States 
Government Bonds or New Mexico Municipal Securities of a face amount equal to or 
greater than the Certificate of Deposit. This pledge of securities would be evidenced by 
a receipt furnished to the New Mexico bank by one of the bank's large metropolitan 
correspondent banks certifying that they are holding these securities as pledged to the 
Superintendent of Insurance.  

QUESTION  

Would a deposit, in the form of the Certificate of Deposit supported by the collateral 
securities, conform to the requirements of Section 58-18-24, (B), N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.)?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*128} ANALYSIS  

Section 58-18-24, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), in pertinent part, provides as 
follows:  

B. In addition no company shall be licensed to transact business in Class 1, Class 2, 
Class 3, Class 4, or Class 5, or any combination thereof unless it has first made a 



 

 

general deposit in trust for the benefit of all its policy holders and creditors, as provided 
for in Schedule I herein. The general deposit shall be in securities of one (1) of the 
kinds authorized as an investment for an insurance company as provided in 
subparagraph (b) and (c) of Section 58-4-7, N.M.S.A., 1953 Compilation, and shall 
be made with the department of insurance, state treasurer, or other officer of this state 
or of some other state in which it is licensed to transact insurance business who is duly 
authorized to accept such deposit. Provided, the superintendent of insurance may 
require additional general deposits, in a reasonable amount and in admitted 
assets of the types of securities authorized by law, whenever he deems it 
necessary. (Emphasis added.)  

Under the terms of the above section, the additional General Deposits must be in 
"admitted assets of the types of securities authorized by law". The question to be 
answered is whether or not by the above language it is required that the insurance 
company make the additional general deposit in the form of the bonds required for the 
initial general deposits or in other assets which it may or is authorized by law to invest 
in. The other types of securities in which an insurance company may invest in are 
specifically listed in Section 58-4-7, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

Section 58-4-7, N.M.S.A., 1953 Compilation provides in part that insurance companies 
may invest any of its funds in deposits in solvent state or national banks, trust 
companies, various types of secured loans and various bonds and obligations of the 
United States and the states and their various sub-divisions.  

It is our understanding that the major purpose for the general deposits is to provide a 
means of protecting the persons insured through the insurance company in the event 
the company fails or ceases to operate. The requirement for the additional general 
deposit is to permit the Superintendent of Insurance to have on hand a sufficient 
amount of securities to carry on the liquidation of a company which has ceased to 
operate. It is not intended by requiring additional assets in the form of an additional 
general deposit to penalize a company or to make it difficult for such company to 
continue its operations.  

In view of the fact that an insurance company is permitted to invest funds in the form 
presented to the Superintendent of Insurance by the proposal set forth in the facts 
above and in view of the fact that the Superintendent of Insurance is provided with 
sufficient funds of a substantial form against which he may proceed at times of need, it 
is our opinion that the proposal set forth in the fact situation above is in conformance 
with the law. It is our opinion that when the words "in admitted assets of the types of 
securities authorized by law" is used in Section 58-18-24, (B), N.M.S.A., 1953 
Compilation, that reference is made to those assets and types of securities in which an 
insurance company is authorized by Section 58-4-7, N.M.S.A., 1953 Compilation to 
invest.  


