
 

 

Opinion No. 67-10  

January 20, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Mr. William S. Martin, Jr. Assistant District Attorney Sixth Judicial District P. O. Box 
1025 Silver City, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

The city fathers of the Village of Central are contemplating passing a new ordinance for 
an assessment for street maintenance.  

QUESTIONS  

1. May a flat fee assessment be levied against each person who has a city utility 
connection in his name regardless of whether or not such person owns real estate 
abutting a street in Central?  

2. May a flat fee assessment be levied on each abutting property owner regardless of 
amount of abutting footage?  

3. May assessment be levied on each abutting property proportionate to frontage but 
with established minimum and maximum charge?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No.  

3. No.  

OPINION  

{*14} ANALYSIS  

The controlling section for all of the questions asked is Section 14-50-3, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.). That section states:  

"STREET SPRINKLING AND MAINTENANCE -- ASSESSMENT -- LIEN FOR 
ASSESSMENT. -- A. Whenever the governing body determines that the streets shall be 



 

 

watered or maintained in whole or in part at the expense of the owner of any property 
which abuts upon the streets, the governing body shall determine:  

(1) The expense of watering or maintaining the streets;  

(2) The proportion of the expense to be borne by the owner of property which abuts 
upon the streets;  

{*15} (3) The charge to be assessed against each lineal foot of frontage of the abutting 
property; and  

(4) Assess, according to its frontage, each tract or parcel of abutting property its 
proportionate share of the expense of watering or maintaining the streets.  

B. The assessment for the expense of water or maintaining the streets shall be 
collected as authorized in section 14-22-1 New Mexico Statutes Annotated, 1953 
Compilation, and shall be a lien against the tract or parcel of property abutting the street 
and the lien shall be enforced as provided in sections 14-35-1 through 14-35-5 New 
Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation."  

It is apparent from the first paragraph in this section that the intent of the Legislature 
was to assess owners of property which abuts the street being maintained. Accordingly, 
the cost is not to be borne by any person simply because he has a city utility connection 
in his name. The property he owns must abut the street being maintained. The answer 
to your first question is no.  

Further, it is obvious that subsection A (3) pertains to your second question. The 
legislature intended that the assessment was to be made per lineal foot of frontage of 
the abutting property. Accordingly, the property owner is to be assessed on how much 
property he owns that abuts on the street. He is not to pay a flat fee.  

No mention is made in the statute of any minimum and maximum charge. The statute is 
explicit. The charge is to be assessed on the basis of each lineal foot of frontage 
property owned. That is to be the basis of the assessment, with no embellishments.  

Accordingly, the answer to all three of your questions is no.  

By: Donald W. Miller  

Assistant Attorney General  


