
 

 

Opinion No. 67-118  

October 20, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Mr. Clay Buchanan Director New Mexico Legislative Council State Capitol Santa 
Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Does the Conflict of Interest Act, particularly Section 5-12-13, N.M.S.A., 1953 
Compilation, (P.S.) thereof, have any application to a business which (1) has no owner 
or employee who is a legislator or state employee and (2) has no owner or employee 
providing services on a contractual or retainer basis to the state?  

2. Does Section 5-12-13, supra, of the Conflict of Interest Act prohibit a state agency 
from securing free technical assistance from suppliers in arriving at specifications upon 
which to base a requisition? That is, if a state agency in the market for a piece of 
equipment asks suppliers of such equipment for information of a technical nature and, 
based upon that information writes the specification for the requisition, can the agency 
accept a bid from a supplier who provided information?  

3. Can the agency accept a bid from a supplier if the supplier sends out advertising 
matter and advertising matter was used to arrive at the specification on the requisition?  

CONCLUSION  

1. Yes.  

2. See Analysis.  

3. See Analysis.  

OPINION  

{*177} ANALYSIS  

Section 5-12-13, N.M.S.A., 1953 Compilation, (P.S.) was enacted by the 1967 
legislature and provides as follows:  

"No state agency shall accept any bid from a person who directly or indirectly 
participated in the preparation of specifications on which the competitive bidding was 
held."  



 

 

It is a fundamental rule of statutory construction that words used in a statute are to be 
given their ordinary and usual meaning unless a different intent is clearly indicated. 
Gonzales v. Oil Chemical and Atomic Workers Inc. U., 77 N.M. 61, 68, 419 P. 2d 
257 (1966). In Gonzales, the Supreme Court pointed out that Webster's Third New 
International Dictionary defines;  

" 'person' both as an individual human being and as a 'body of persons, or a 
corporation, partnership, or other legal entity that is recognized by law as the subject of 
rights and duties.'"  

The Supreme Court went on to hold that "persons" being inclusive, its meaning includes 
groups of persons as well as individuals. We therefore conclude that "persons" as used 
in Section 5-12-13, supra, is comprehensive and embraces all natural and artificial 
persons. There can be no doubt that the legislature intended to include businesses 
other than those set forth in question 1, and therefore the answer 1 is yes. "Person" as 
used in Section 5-12-13, supra, includes any person, corporation, partnership or other 
legal entity.  

Although Section 5-12-13, supra, clearly prohibits state agencies from accepting bids 
from a person who directly or indirectly participated in the preparation of specifications 
on which the competitive bidding was held, it is not quite clear what the legislature 
intended when it enacted this section. During the same 1967 Session of our legislature 
a new Public Purchases Act was enacted. Section 6-5-21A, N.M.S.A., 1953 Compilation 
of the Public Purchases Act provides as follows:  

"All purchasing for state agencies shall be performed by the state purchasing agent 
except as otherwise provided in the Public Purchases Act [6-5-17 to 6-5-35]."  

The only state agencies that need not purchase through the State Purchasing Agent are 
the State Fair Commission and the Inter-Tribal Indian Ceremonial Association. 
Specifications and standards for purchasing must be developed by the State 
Purchasing Agent in cooperation with the state agencies using the materials or services. 
The Public Purchases Act created a "state purchasing standards and specifications 
committee" which is to assist the State Purchasing Agent in the preparation of 
standards, specifications and acceptable brand lists. This committee is given the 
authorization to consult with representatives of private industry in preparing 
specifications. Section 6-5-20, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

Thus it is seen that for most purchases only one state agency, the State Purchasing 
Agent, accepts bids. There is an exception to this, however, and that is Section 6-5-25, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, which provides that the state agency accepts the bid on 
public works projects and not the State Purchasing Agent. Furthermore, it has been 
pointed out that we have two 1967 enactments by our legislature. The first enactment 
clearly prohibits vendors from participating in the preparation of specifications. The 
second enactment clearly anticipates and {*178} authorizes the State Purchasing Agent 
to consult with members of private enterprise in preparing specifications. If we had only 



 

 

Section 5-12-13, supra, to consider the answer to questions 2 and 3 would have to be 
no. However, it is our opinion that the legislature, for a reason, gave the State 
Purchasing Agent the authority to consult with private industry when preparing 
specifications. The reason is best pointed out in question 3.  

In question 3 we are asked if the agency may accept a bid from a supplier who sends 
out advertising matter and the advertising matter was used to arrive at the 
specifications. Obviously, this would be a situation where the bid could be accepted 
from a person who indirectly participated in the preparation of specifications and thus 
the person sending such advertising matter to the State Purchasing Agent would be 
prohibited from bidding. How is the State Purchasing Agent to learn of new products or 
improved products if those selling those products cannot "sell" the State Purchasing 
Agent on the value of the products? Certainly for a Purchasing Agent to properly fulfill 
his function he must learn of all new products and then prepare specifications 
accordingly. Whatever the legislature intended, we do not believe it intended this result.  

As a general rule statutes are to be "construed in the most beneficial way which the 
language will permit to prevent absurdity, hardship, or injustice. . . ." State v. Llewellyn, 
23 N.M. 43, 69, 167 Pac. 414 (1917). With this in mind and also considering we have 
specific authority allowing the State Purchasing Agent to consult with potential bidders, 
we believe that the legislature by enacting Section 5-12-13, supra, intended to only 
prohibit a potential bidder from actually preparing specifications which will be used by 
the State Purchasing Agent. We therefore conclude that if the State Purchasing Agent 
secures free technical assistance from a supplier in order to aid in preparing 
specifications, the Conflict of In-Interest Act is not violated. The answer to question 2 is 
therefore no. Further, it is clear that the Purchasing Agent can prepare specifications 
taking into consideration advertising matter of potential bidders. We cannot envision any 
"conflict of interest" arising from such situations. It should be made clear, however, that 
if a supplier actually participates in the drafting of specifications, that supplier may not 
participate in any subsequent bidding under those specifications.  

By: Gary O'Dowd  

Assistant Attorney General  


