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BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: W. J. Upton Commissioner of Banking Department of Banking 113 Washington 
Avenue Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. It would appear that a year would consist of 360 days, 12 periods of 30 days, under 
the Loan Act, and the calendary year would be 365 days; thus, if the loan is made on 
January 1, and paid off on the following January 1st, you would have the loan 
outstanding for 12 months of 30 days, plus 5 additional days. May we compute interest 
on the 5 days in excess of the loan year as a fraction of a month?  

2. If a loan is taken out on January 1, and the customer pays on February 1, is the 
amount of interest to be charged one month plus one day, i.e., 31 days?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

OPINION  

{*15} ANALYSIS  

Section 48-17-43, N.M.S.A., 1953 Compilation sets forth the maximum interest rate and 
the method of computation for a small loan business. Under subsection A, the maximum 
interest rate is stated as a certain percent per month. Subsection B defines a month as 
any period of 30 consecutive days. If this were the only provision in Subsection B, 
computation on {*16} partial months might be improper. However, this subsection also 
provides that charges on a loan shall be computed on the actual number of days 
elapsed and the rate of charge for each day shall be one-thirtieth of the monthly rate.  

Since a small loan business is entitled to collect a charge for every day its money is 
outstanding, the answer to both of your questions is yes. Under question one, the 
company would be entitled to five-thirtieths of the monthly rate in excess of the loan 
year and under question two, the company would be entitled to one-thirtieth of the 
monthly rate in excess of the loan month.  



 

 

By: Roy G. Hill  

Assistant Attorney General  


