
 

 

Opinion No. 67-111  

October 4, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Mr. Dale E. Traylor, Dean Eastern New Mexico University Roswell Campus 
Roswell, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

In 1964 the voters of Roswell School District No. 1 voted a tax levy to support the 
Roswell Community College. The wording of the proposition on which the people voted 
was as follows:  

"Shall the Board of Education of Roswell Municipal School District Number One levy 
upon the property within the said school district a tax for the support of the Roswell 
Community College, a Branch of Eastern New Mexico University, for the year of 1965-
1966 and succeeding years, said levy to be in an amount of not more than $ 100.00 per 
average full-time student equivalent in the enrollment of the preceding fiscal year as 
certified to the Chaves County Commissioners and the Chaves County Tax Assessor by 
the Board of Education of the Roswell Municipal School District Number One?"  

The location of the Community College has now been moved to the site of the former 
Walker Air Force Base. The Roswell City Council is in the process of annexing the 
Walker site into the city limits. This will place the college within the Roswell city limits, 
but not within Roswell School District No. 1.  

QUESTIONS  

1. Does the change in scope of the college operation from academic to vocational and 
academic necessitate a revote on the tax levy in Roswell School District No. 1?  

2. Since the move to the site of the former Walker Air Force Base places the college 
outside the geographical boundaries of Roswell School District No. 1, can the college 
continue to receive support from Roswell School District No. 1?  

3. In the event that it is decided by the proper authorities to enlarge the community 
college district to include the Chaves County School District, and possibly others, is it 
necessary to revote the tax levy in Roswell School District No. 1?  

CONCLUSIONS  

1. Only if tax levy monies are to be used to finance the vocational program.  



 

 

2. No.  

3. Yes.  

OPINION  

{*161} ANALYSIS  

The 1964 election on the issue of a tax levy in Roswell School District No. 1 for the 
establishment of a community college was based on Section 73-30-17, N.M.S.A., 1953 
Compilation. This section defines educational level as covering the thirteenth and 
fourteenth years of education.  

{*162} In 1967, Section 73-30-17, supra, was amended to provide that the program 
includes the first two years of college education and may include organized vocational 
and technical curricula of not more than two years' duration. Further, Section 73-30-30, 
also enacted in 1967, provided a $ 390,000 appropriation to Eastern New Mexico 
University for use by the branch community college at Walker Air Force Base in 
connection with its academic, vocational and technical instructional program.  

Your first question is whether a new vote of approval is necessary if the community 
college offers vocational courses as well as purely academic courses. A new vote is 
necessary prior to any tax levy monies being used for the vocational and technical 
program. The original vote only approved a program of study normally offered in the 
thirteenth and fourteenth years of education -- in other words an academic program. A 
new vote pursuant to Section 73-30-21, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) is necessary 
if some students are going to enroll solely or primarily for vocational or technical 
courses and be counted as fulltime equivalent students. However, the appropriation 
made in Chapter 66, Laws 1967, can be used to finance the vocational and technical 
program as well as the academic program.  

Tax levy support money can only be used to support a facility physically located within 
the school district wherein the voters approved the levy. See Raynolds v. Swope, 28 
N.M. 141.  

In your third question you ask whether an enlargement of the community college district 
to include the Chaves County School District, and possibly others, would necessitate a 
revote of the levy in Roswell School District No. 1. In this connection we would say this -
- If the levy will result in exceeding the 20-mill limit, it has to be voted on by the 
electorate in the entire district. The levy cannot be imposed, for example, in the Chaves 
County School District unless the electroate therein votes favorably on the levy. When 
the district is enlarged to encompass more than one school district, a new election must 
be held in the entire area to be included in the new district -- this, if for no other reason, 
the make-up of the governing board will be changed. If a majority vote is obtained, the 
branch community college may expend the tax levy monies in connection with its entire 
academic, vocational and technical program. You might also wish to consider using the 



 

 

authority contained in Chapter 177, Laws 1967, to create an area school vocational 
district.  

By: Oliver E. Payne  

Deputy Attorney General  


