
 

 

Opinion No. 67-103  

August 28, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Norbert C. Lopez Superintendent Espanola Municipal Schools P.O. Box 249 
Espanola, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

On July 1, 1965 the Espanola School System absorbed School District # 89 of the Rio 
Arriba County School System by consolidation. At the time the Espanola System 
passed a resolution to honor all contractual commitments entered into by the County 
Board of Education with employees of District # 89.  

A school teacher, with tenure in the county system, who had not taught in District # 89 
the year prior to consolidation, was employed in the Espanola System where she has 
been employed for two years. There is no evidence that at the time of consolidation the 
teacher had a contract for the ensuing year.  

QUESTION  

Did this teacher retain tenure when she was employed in the Espanola System?  

CONCLUSION  

Yes, see analysis.  

OPINION  

{*151} ANALYSIS  

Our Supreme Court has considered the effects of consolidation on tenure previously. 
Hensley v. State Board of Education, 71 N.M. 182, 376 P.2d 968 (1962). In that 
decision the Court considered the question of whether a teacher automatically lost 
tenure status acquired in a particular school district when that district is consolidated or 
merged with another school district. The court held that tenure was not automatically 
lost. The factual basis of the Court's decision in that case was as follows. The teacher 
acquired tenure in a district, the Quay County School District. Subsequently, the portion 
of that district in which the teacher taught was consolidated or merged with another 
district. The Court held she retained tenure status stating it did not find that the 
legislature intended that a teacher should lose tenure by designating a new name or 
school board.  



 

 

It is our opinion that the teacher in the fact situation described above has retained 
tenure. First, it should be noted that under Section 72-12-13 (B), N.M.S.A., 1953 
Compilation a person acquires tenure by teaching in a district or in a particular county. 
We assume county here refers to a county system and not just teaching within county 
boundaries. It is apparent that tenure was acquired in this instance from the system and 
not from either a particular school or district within the county system. A tenure teacher 
could be assigned to any of the schools within the system without having tenure 
affected.  

In the instance of consolidation in Rio Arriba County it is known {*152} that the county 
system was divided in three units. One portion was merged with the Espanola System. 
The remainder was divided into the Chama Independent School District and the other 
into the Ojo Caliente Independent School District. Under the decision of the Supreme 
Court in Hensley v. State Board of Education, supra, each of these new boards was a 
successor board, in that they were in part, a continuation of the old county system. As 
such, teachers with tenure in the county system at the time of consolidation, who were 
employed within one of three districts, would continue to hold that status in the new 
system. Hensley v. State Board of Education, supra.  

It might be noted that the teacher involved had no contract with the county system at the 
time of consolidation. This point is immaterial if the teacher received no notice of 
dismissal or reemployment. Under Section 73-12-13 (A), N.M.S.A., 1953 Compilation 
(P.S.), absence of a proper written notice is to be construed as reemployment for the 
ensuing school year.  

By: Myles E. Flint  

Assistant Attorney General  


