
 

 

Opinion No. 67-121  

October 20, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Mr. W. J. Upton Commissioner of Banking Department of Banking 113 Washington 
Avenue Santa Fe, New Mexico 87501  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Are examinations of the collection agencies required to be made by the Banking 
Department?  

2. What compensation can be obtained for compliance with Article 67-15-26?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. None.  

OPINION  

{*185} ANALYSIS  

Section 67-15-26, N.M.S.A., 1953 Compilation provides:  

Duties of chief of division. -- The chief shall discover violations of the Collection Agency 
Act (67-15-22- to 67-15-89) by persons engaged in business as collection agencies who 
fail to obtain licenses and shall gather evidence of violations of the Collection Agency 
Act and furnish the same to prosecuting officers of any county for the purpose of 
prosecuting all violations of the Collection Agency Act occurring within their jurisdiction.  

The chief, for the purpose of discovering violations of the collection Agency Act, shall 
investigate the business, examine the books, accounts, records and files used therein 
by the licensee and for such purpose the chief shall have free access to the office, 
places of business, books, accounts, records, papers, files, safes, and vaults of all 
licensees and any other person engaging or attempting to engage in business as a 
collection agency.  

The terms of this statute are mandatory, therefore collection agencies must be 
examined for the purpose of discovering violations of the Collection Agency Act.  



 

 

Since there is no statutory requirement that the agencies be examined or investigated 
on a schedule it is our opinion that the number and type of examinations to be done 
each year is a matter that rests within the sound discretion of the Commissioner of 
Banking.  

It is our opinion that the Commissioner of Banking may not charge a collection agency 
any fee as compensation for complying with Section 67-15-26, supra. The fees that may 
be collected are set forth in Section 67-15-86, N.M.S.A., 1953 Compilation. The only 
possible item in this section that could apply is Subsection G which establishes an 
examination fee of $ 25.00. However, it seems eminently clear that this fee is for the 
examination of applicants contemplated by Sections 67-15-37 through 67-15-45, 
N.M.S.A., 1953 Compilation. We note particularly Section 67-15-39 which provides in 
pertinent part:  

Qualifications of applicants. -- Except as in the Collection Agency Act (67-15-22 to 67-
15-89) otherwise provided, the person to be actively in charge of an agency or office as 
manager, shall:  

. . .  

G. Pay the examination fee to the chief.  

In conclusion therefore, collection {*186} agencies must, at the discretion of the 
Commissioner of Banking, be examined but they may not be charged a fee for this 
examination.  

By: Roy G. Hill  

Assistant Attorney General  


