
 

 

Opinion No. 67-06  

January 12, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Honorable David F. Cargo Governor of New Mexico Legislative-Executive Building 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Does the Governor have the power to fire or remove members of boards or 
commissions where the method of removal is not specifically prescribed by the State 
Constitution?  

CONCLUSION  

Yes, but see analysis:  

OPINION  

{*7} ANALYSIS  

The question which you pose was dealt with by our State Supreme Court in State ex 
rel. Ulrich v. Sanchez, 32 N.M. 265, 255 Pac. 1077, a 1927 decision.  

Involved was the office of associate tax commissioner. The statute provided that the 
governor would appoint such officials by and with the advice and consent of the State 
Senate for six-year terms of office. Prior to the expiration of {*8} their terms, two 
associate commissioners were removed for alleged incompetency. The then governor 
appointed two other persons to fill these offices. A lawsuit was filed to determine which 
of these officials were legally entitled to hold these offices -- the ousted officials or the 
new appointees.  

The Court noted that the controlling Constitutional provision was Article 5, Section 5 of 
our State Constitution. That provision then read, as it still does, as follows:  

"The governor shall nominate, and, by and with the consent of the senate, appoint all 
officers whose appointment or election is not otherwise provided for, and may remove 
any officer appointed by him for incompetency, neglect of duty or malfeasance in 
office. Should a vacancy occur in any state office, except lieutenant governor and a 
member of the legislature, the governor shall fill such office by appointment, and such 
appointee shall hold office until the next general election, when his successor shall be 
chosen for the unexpired term." (Emphasis added).  



 

 

The first contention by the ousted officials was that they were not subject to removal by 
the governor because they were state officers appointed by the governor, by and with 
the consent of the senate, and could only be removed by impeachment proceedings. 
The Court disagreed with this contention citing the above-quoted constitutional 
provision.  

The second proposition advanced by the ousted officials was that a public official who, 
under the law, has a fixed term of office, and who is removable only for specified 
causes, cannot be removed without notice and hearing upon the charges, specifying the 
particulars constituting the causes for removal. They also argued that the charges had 
to be established by competent evidence.  

The Court also disagreed with this contention stating that:  

"Where no provision of the Constitution or of the statute law requires that notice and 
hearing be given before a removal can be made, neither notice nor hearing is a 
necessary condition precedent to a valid removal." (Emphasis added).  

The underlined portion of the above is important because it definitely states that the 
legislature could prescribe that notice of removal and a hearing thereon be given 
members of a particular board or commission. Other portions of the opinion say the 
same thing. We are not presently aware of such a provision in any of the laws 
establishing boards and commissions, but the statutes relating to a particular board or 
commission should be checked prior to a removal of a member.  

Further, the order of removal must assign a constitutional ground therefor, i.e., 
incompetence, neglect of duty or malfeasance in office, or if a particular statute provides 
other grounds for removal, such a ground could be assigned as the reason for a 
removal.  

While the Ulrich decision was issued in 1927, it is still the law in this jurisdiction, and we 
cannot assume that changing concepts of procedural due process require a hearing 
when a removal is made.  

Accordingly, we answer your question in the affirmative subject to a caveat that the 
statutes relating to the particular board or commission be examined prior to removal of a 
member.  

By: Oliver E. Payne  

Deputy Attorney General  


