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QUESTION  

QUESTION  

May a liquor license be transferred from one county to another within the State?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*190} ANALYSIS  

We assume that the liquor license mentioned in the question above is either a 
dispenser's license or a retailer's license. Since the applicable statutory sections for 
both licenses are almost identical, we need only discuss the law applicable to one of 
these licenses to arrive at our conclusion. We have chosen to discuss the law 
applicable to a retailer's license.  

Since we can find no specific authority dispositive of the question asked. we must resort 
to statutory construction. It is a cardinal rule of statutory construction that in order to 
ascertain the intention of the legislature the whole act must be considered and not any 
one particular provision. It will be seen that by looking at all of the laws relevant to the 
issuance and transfer of liquor licenses, that the legislature did not intend to allow these 
licenses to be transferred from one county to another.  

First of all Section 46-5-3, N.M.S.A., 1953 Compilation provides that a retailer's license 
shall be issued in "any local option district" to any person found qualified under the 
provisions of our liquor licensing act. A 'local option district" is a county in the state or 
any city containing a population over 5000 whose voters have approved of the sale of 
alcoholic beverages in the county or city. Thus we see that a license appears to be local 
in nature.  

Section 46-4-8, N.M.S.A., 1953 Compilation requires that the chief of the division of 
Liquor Control seek the permission of the governing body of the local option district prior 
to the issuance or transfer of a retailer's license. If the governing body disapproves of 



 

 

the issuance of a new license or transfer of an existing license, the chief of the division 
of Liquor Control is prohibited from issuing or transferring the license. This further 
indicates the local nature of the license. More important is the fact that there is nothing 
in this section to indicate that a license may be transferred from one county to another. 
Extension of the language of a statute to cover something not covered therein should 
not be made by statutory construction. Since there is no specific authority to transfer a 
license from one local option district to another, we must assume that there is no power 
to do so. This conclusion is strongly reinforced by Section 46-5-24, N.M.S.A., 1953 
Compilation which provides for a maximum number of licenses in counties and 
municipalities.  

Section 46-5-24, supra, sets forth the limitations on the number of licenses that can be 
issued as follows:  

"The maximum number of licenses to be issued under the provisions of sections 46-5-2, 
46-5-3 and 46-5-11 New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation, shall be as 
follows:  

(a) In incorporated municipalities, not more than one (1) dispenser's or one (1) retailer's 
or one (1) club license {*191} for each two thousand (2,000) or major fraction thereof 
population in such municipality.  

(b) In unincorporated areas, not more than one (1) dispenser's or one (1) retailer's or 
one (1) club license for each two thousand (2,000) or major fraction thereof population 
in any county excluding the population of incorporated municipalities within the county, 
Provided no new or additional license shall be issued in unincorporated areas or 
transfers approved for locations or premises situate within five (5) miles of the corporate 
limits of any municipality, except that transfer of a license already within the five (5) mile 
zone may be made:  

(1) to another location within the zone; and  

(2) from the municipality to a location within the zone.  

(c) In rural areas new or additional licenses may be issued regardless of population of 
the proposed location or premises are not within ten (10) miles of any existing licensed 
premises, Provided that such new or additional license and any renewal thereof, issued 
in such rural areas, either before or after the effective date of Laws of 1957, chapter 
159, section 1 (this section) shall not be transferred to any other location or premises 
within ten (10) miles of another licensed premises."  

This section of the New Mexico statutes is applicable only to the issuance of new 
licenses and not to the transfer of existing licenses. Thus, if a license could be 
transferred from one county to another, there would be no restriction on the number of 
licenses that could be transferred into a county, and therefore no effective limitation. 
The legislative intent of limiting the number of licenses that can be issued in any one 



 

 

municipality or county would be thwarted. From this fact and the foregoing discussion of 
the issuance of licenses, it must be concluded that the director of the division of Liquor 
Control has no power to authorize the transfer of a retailer's or dispenser's license from 
one county to another.  

By: Gary O'Dowd  

Assistant Attorney General  


