
 

 

Opinion No. 67-146  

December 20, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Mr. Finlay MacGillivray Manager New Mexico State Fair P.O. Box 8546 
Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May the New Mexico State Fair enter into a twenty-five year lease with oil companies 
to lease two corners of the fairgrounds at Albuquerque, for use as gas stations?  

2. Assuming the consideration for each lease will total more than $ 100,000 must 
legislative approval be obtained prior to execution of the agreements if the lease term is 
twenty-five years or less?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, subject to the approval of the State Board of Finance and providing the lease 
will not interfere with putting on an annual state fair.  

2. No.  

OPINION  

{*235} ANALYSIS  

The first of your questions has been answered by Attorney General's Opinion No. 67-58 
issued April 10, 1967. In that opinion this office held that the New Mexico State Fair 
could enter into such leases after a determination that the granting of the lease would 
not impede the putting on of an annual state fair.  

Board of Finance approval for leases and sales of state property has been required by 
law since 1943. The law is now compiled as Section 6-1-8, N.M.S.A., 1953 Compilation. 
This section provides that:  

"Sale of property by state agencies or local public bodies -- Approval of board of finance 
-- Exception. -- A. Any department, commission, agency or institutional board of this 
state, or local public school district is empowered to sell or otherwise dispose of real or 
personal property belonging to such state department, commission, agency, institution 
or local public school district, subject to approval of the state board of finance; Provided, 
however, the governing authority of each state agency and local public body, as defined 



 

 

by section 4-4-2.1 New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation (being Laws 
1957, Chapter 248, Section 1), may dispose of items of personal property having a 
current resale value of fifty dollars ($ 50.00) or less, belonging to such agency or body 
without necessity of prior approval of the state board of finance, wherein the governing 
authority of the state agency or local public body has affirmatively compiled with the 
provisions of the preceding section of this 1961 act [6-1-7.1].  

B. The director of the department of finance and administration shall have the power to 
credit any payment received from the sale of any such real or personal property to 
whatever fund of such state department, commission, agency, institution or local public 
school district as he deems appropriate. And the head of such department, or the 
president, or chairman of the commission, or the governing board of such agency or 
institution is authorized to execute such deeds, leases, right-of-way easements, bills of 
sale or other documents necessary to convey all or any interest in the real or personal 
property of the governing authority without warranty."  

In 1961 the Legislature enacted Section 6-1-8.1, N.M.S.A., 1953 Compilation, thereby 
substituting the requirements of prior legislative approval for certain state property sales 
and leases for Board of Finance Approval in those cases. Section 6-1-8.1, supra, 
provides that:  

"Sale, trade or lease of real property by state agencies, boards, departments, 
commissions or institutions -- Approval of legislature -- Exceptions. -- A. Any sale, trade 
or lease for a period exceeding twenty-five (25) years in duration of real property 
belonging to any agency, board, department, commission or institution of this state, 
which sale, trade or lease shall be for a consideration of one hundred thousand dollars 
($ 100,000) or more, shall be subject to the ratification and approval of the state 
legislature prior to such sale, trade or lease becoming effective. The provision specified 
in section 6-1-8 New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation, requiring approval 
of the state {*236} board of finance as a prerequisite to consummating such sales or 
dispositions of realty shall not be applicable in instances wherein the consideration for 
such sale, trade or lease shall be for a consideration of one hundred thousand dollars ($ 
100,000) or more and wherein a state agency , board, department, commission or 
institution not herein specifically excepted is a contracting party, and in every such 
instance, the legislature shall specify its approval prior to such sale, trade or lease 
becoming effective.  

B. The provisions of this 1961 act [this section] shall not be applicable as to those 
institutions specifically enumerated in article XII, section 11 of the state Constitution, the 
state land office or the state highway commission."  

We are of the opinion that the first sentence of Section 6-1-8.1 supra, clearly requires 
legislative approval only in cases involving sales, trades and leases of real property 
where the consideration is for $ 100,000 or more and then only if the term of the 
agreement is for more than twenty-five years. Thus, when dealing with a lease of state-



 

 

owned realty prior legislative approval is needed only if the lease term exceeds twenty-
five years and the consideration for the lease exceeds $ 100,000.  

The second sentence does not specifically set forth leases exceeding twenty-five years 
and having a consideration of $ 100,000 as the kind requiring prior legislative approval. 
However, the second sentence does refer to "such sales or dispositions" in one place 
and to "such sale, trade or lease" in another.  

We are of the opinion that the words "such sales and dispositions" or "such sale, trade 
or lease" can only refer back to the kinds of sales, trades and leases mentioned in the 
first sentence of Section 6-1-8.1. It has been held that the word "such" represents the 
thing as already particularized and is a descriptive and relative word, referring to the last 
antecedent. Strawberry Hill Land Corp., v. Starbuck, 124 Va. 71, 97 S.E. 362.  

Therefore, the terms "such sales and dispositions" and "such sale, trade or lease" in the 
second sentence mean sales, trades, and leases exceeding twenty-five years. It must 
follow that prior legislative approval is not necessary if the lease does not exceed 
twenty-five years. However, Board of Finance approval under Section 6-1-8, supra, is 
still required.  

Insofar as Attorney General Opinion No. 64-143 is inconsistent with this opinion it is 
overruled.  

By: Paul J. Lacy  

Assistant Attorney General  


