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QUESTION  

QUESTION  

X, an intrastate carrier, transports tangible personal property for Y to Y's customer Z. X 
bills Y for the freight. Y bills Z for the freight as well as for its product. May X deduct 
receipts from the sale of its service to Y in the computation of its gross receipts tax?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*216} ANALYSIS  

The gross receipts tax is imposed at a rate of 3% of gross receipts on any person 
engaging in business in New Mexico. Section 72-16A-4A, N.M.S.A., 1953 Compilation 
(1967 P.S.). Gross receipts {*217} include the total amount of money or the value of 
other consideration received from performing services in New Mexico. Section 72-16A-
3E, N.M.S.A., 1953 Compilation (1967 P.S.). The term "service" is defined to mean "all 
activities engaged in for other persons for a consideration, which activities involve 
primarily the performance of a service as distinguished from selling property." Section 
72-16A-3J, N.M.S.A., 1953 Compilation (1967 P.S.). The intrastate carrier is clearly 
rendering a service and therefore receives "gross receipts."  

Section 72-16A-12, N.M.S.A., 1953 Compilation (1967 P.S.) lists those receipts which 
are exempt from the gross receipts tax. None of the exemptions listed in Section 72-
16A-12, supra, are applicable to the intrastate carrier.  

Section 72-16A-14, N.M.S.A., 1953 Compilation (1967 P.S.) lists receipts which may be 
deducted from gross receipts in computing the gross receipts tax due. Section 72-16A-
14D, supra provides in part that:  

Receipts from selling a service for resale may be deducted from gross receipts if:  



 

 

(1) the sale is made to a person who delivers a nontaxable transaction certificate to the 
seller,  

(2) the value of the particular service is stated separately in the buyer's charge for the 
subsequent sale of the service,  

(3) the subsequent sale of the service is a transaction taxable under the gross receipts 
tax, and  

(4) the subsequent sale is in the ordinary course of business.  

It is our opinion that the intrastate carrier may deduct receipts received from performing 
its service for Y from its gross receipts in computing the gross receipts tax due, provided 
the conditions of Section 72-16A-14D, supra are performed.  

By: Edward R. Pearson  

Assistant Attorney General  


