
 

 

Opinion No. 67-148  

December 26, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Honorable George E. Fettinger State Representative P.O. Drawer M Alamogordo, 
New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

The opinion involves a two wheeled piece of equipment. The piece of equipment is 
hitched to a pickup, which tows it. The piece of equipment has no floor. It is structured 
from pipe lengths and is about four feet in height. The only item carried on the piece of 
equipment is a spool of cable. The piece of equipment is never on a public highway 
except when it is moved from one job to another. The primary purpose of the piece of 
equipment is to provide a platform from which the cable is unrolled.  

QUESTION  

Does this piece of equipment qualify as a "special mobile equipment" vehicle under 
Section 64-1-12, N.M.S.A., 1953 Compilation?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*238} ANALYSIS  

Section 64-1-12, supra states:  

Special mobile equipment. -- Every vehicle not designed or used primarily for the 
transportation of persons or property and incidentally operated or moved over the 
highways, including farm tractors, road construction or maintenance machinery, 
ditchdigging apparatus, well-boring apparatus, and concrete mixers. The foregoing 
enumeration shall be deemed partial and shall not operate to exclude other such 
vehicles which are within the general terms of this section. (Emphasis added)  

The other pertinent Section here is Section 64-3-2, N.M.S.A., 1953 Compilation. It 
states, in pertinent part:  



 

 

Vehicles subject to registration -- Exceptions. -- Every motor vehicle, trailer semitrailer 
and pole trailer when driven or moved upon a highway shall be subject to the 
registration and certificate of title provisions of this act except:  

* * *  

(d) Any special mobile equipment as herein defined;.  

This office inspected a picture of the piece of equipment involved. It is the opinion of this 
office that the piece of equipment was not designed primarily for the transportation of 
persons. Arguably, cable might qualify as property. But we believe the piece of 
equipment's function is analogous to the function of maintenance machinery or well-
boring apparatus. Accordingly, the piece of equipment qualifies as a special mobile 
equipment vehicle.  

This opinion reflects generally the reasoning used in Opinion of the Attorney General 
No. 58-115, issued June 3, 1958.  

By: Donald W. Miller  

Assistant Attorney General  


