
 

 

Opinion No. 67-24  

February 13, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Jean W. Atwood County Clerk County Court House Reserve, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. What businesses are classified as dealers in merchandise under Section 60-1-1, 
N.M.S.A., 1953 Compilation.$  

2. What type of county occupational tax or merchandise license is to be issued to the 
applicant in the following fact situations:  

A. The applicant owns a combination motel and cafe:  

B. The man owns a motel only;  

C. The man owns a cafe only;  

D. The man owns a cafe and service station combination.  

3. Who sets the rates which are payable under Section 60-1-1 through 60-1-3, 
N.M.S.A., 1953 Compilation?  

4. Is the amount of money taken in by a service station through the sale of gasoline to 
be included in the figure submitted by the owner of the service station pertaining to 
annual sales or annual receipts?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. (A) The license required under Section 60-1-3, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

(B) Same as A.  

(C) Same as B.  

(D) See analysis.  

3. See analysis.  



 

 

4. See analysis.  

OPINION  

{*29} ANALYSIS  

This office defined a dealer in merchandise prior to your request. In the Opinion of the 
Attorney General No. 63-86, dated February 9, 1956, this office stated that a dealer in 
merchandise "is one who deals, divides, distributes, delivers, or does business, a trader, 
trafficker, middle man or a person making a business of buying and selling goods. . . ."  

That opinion held that the definition covers and includes manufacturers. The definition 
includes an owner of a ski lodge operating on national forest land (Opinion of the 
Attorney General No. 57-73, dated April 15, 1957), the operator of a trading post on an 
Indian Reservation (Opinion of the Attorney General 57-252, dated October 4, 1957), a 
contractor or trucker if he sells tangible personal property (Opinion of the Attorney 
General No. 58-156, dated July 24, 1958), and wholesalers and dealers in minerals 
(Opinion of the Attorney General No. 59-32, dated April 6, 1959). The section does not 
apply to those businessmen dealing only in personal services (Opinion of the Attorney 
General No. 58-156, supra; Opinion of the Attorney General No. 59-74, dated July 20, 
1959). The definition of a dealer in merchandise, then, is quite broad. It is limited only by 
the statute and the holdings that a dealer in personal services may not be taxed under 
Section 60-1-1, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

The second question raises the issue of possible conflict between Section 60-1-1 and 
60-1-3, N.M.S.A., 1953 Compilation. Your question pertaining to the individual owning a 
motel and a cafe combination pertains to Section 60-1-3. That Section reads in pertinent 
part:  

"Hotels -- Inns -- Restaurants Livery or feed stables -- stage lines. -- Keepers of hotels, 
inns or restaurants, where food or lodging is provided, and whose annual receipts 
exceed one thousand dollars and do not exceed two thousand dollars shall pay a 
license tax of twenty dollars per annum; those whose annual receipts exceed two 
thousand dollars, and do not exceed five thousand dollars shall pay a license tax of forty 
dollars per annum, and all those whose annual receipts exceed five {*30} thousand 
dollars, shall pay a license tax of sixty dollars per annum."  

It is our opinion that the owner of a combination cafe and hotel must pay an 
occupational tax under Section 60-1-3, supra. Although, Section 60-1-1, supra, arguably 
could apply, Section 60-1-3 is more specific. It is a general rule of statutory 
interpretation that where two statutes cover the same issue, the more specific shall be 
applied.  

Your second question also calls for an application of Section 60-1-3. The keeper of a 
hotel providing lodging fails within the specific wording of Section 60-1-3.  



 

 

It is our opinion that the owner of a cafe only must pay an occupational tax under 
Section 60-1-3. The statement made above as to statutory interpretation applies here. 
Further the New Mexico Bureau of Revenue has traditionally refused to treat a cafe or 
restaurant owner as a dealer in merchandise. That tradition may not be lightly overruled. 
Accordingly, the owner of a cafe must pay tax under only one Section in this Chapter.  

It is our opinion that the individual owning a combination cafe and service station must 
pay a tax under Section 60-1-3 for the cafe. This is consistent with the answer to your 
question concerning cafe owners.  

As to the service station, the owner must pay one of two taxes. The municipality may 
choose to tax the owner on the gasoline and oil sold under Section 14-38-2, N.M.S.A., 
1953 Compilation (P.S.). If such a tax is levied, the owner need not pay an occupational 
tax based upon the sale of gasoline. (Opinion of the Attorney General 1935-35 p.66 and 
No. 5681, dated February 18, 1953).  

However, the service station owner must still pay an occupational tax based upon sales 
of windshield wipers, tires and any other accessories if he sells such merchandise in his 
service station. This too would be collected under Section 60-1-1. Therefore, it is 
possible that the service station owner may have to pay two taxes.  

The answer to your question (4) is included in the above analysis.  

By: Donald W. Miller  

Assistant Attorney General  


