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BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  
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QUESTION  

QUESTION  

Section 14-13-6, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides that the governing body 
for a commission-manager municipality shall consist of five commissioners, one to be 
elected from each district but all to be voted on at large. Does a commissioner have to 
be a resident of the district he represents?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*18} ANALYSIS  

Section 14-11-6, N.M.S.A., 1953 Compilation, since repealed by the Municipal Code, 
provided that in commission-manager municipalities with a three thousand to ten 
thousand population a commissioner had "to reside in the district from which elected."  

This requirement was deleted from the Code provisions relating to districts in 
commission-manager municipalities -- and for good reason. Under the doctrine set forth 
in Gibbany v. Ford, 29 N.M. 621, {*19} such a requirement would violate Article V, 
Section 13 of the New Mexico Constitution.  

That provision, as amended in 1960, reads as follows:  

"All districts, county, precinct and municipal officers, shall be residents of the political 
subdivisions for which they are elected or appointed. The legislature is authorized to 
enact laws permitting division of counties of this state into county commission districts. 
The legislature may in its discretion provide that elective county commissioners reside 
in their respective county commission districts."  

The 1960 amendment added the last two sentences. We mention this because in 
Opinion No. 60-48 we pointed out that any statute requiring county commissioners to 
reside in their districts would be unconstitutional -- this for the reason that a county 



 

 

commission district is not a political subdivision. So the constitution was amended to 
allow the legislature to enact a law requiring county commissioners to reside in their 
respective districts. And this it did in Section 15-37-3, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) 
(except as to H-Class Counties).  

No such amendment was adopted for city commission districts so the situation falls 
squarely within the principle enunciated in Gibbany v. Ford, supra. It was stated as 
follows in that decision:  

"To permit the Legislature to say that a person who resides within a municipality cannot 
hold the office of alderman unless he also resides within the ward he represents 
authorizes a restriction and an added eligibility to hold that office, which the Constitution 
in plain terms denies. No such super-addition can be made effective until such time as 
the Legislature confers upon wards of a city, town, or village some powers or functions 
of local self-government, so that they may be said to be political subdivisions."  

The same is true of city commission districts. They are not political subdivisions. Thus 
there is not (and there could not be) any district residence requirement for city 
commissioners.  

By: Oliver E. Payne  

Deputy Attorney General  


