
 

 

Opinion No. 67-33  

March 1, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Mr. Clay Buchanan Director Legislative Council Legislative-Executive Building 
Santa Fe, New Mexico. Attention: Mr. Malvin D. Dohrman Attorney  

QUESTION  

QUESTION  

If enacted into law, would House Bill 109 of the first session of the Twenty-Eighth 
Legislature, requiring members of the local school board of the Albuquerque Public 
School District to reside in and be elected from certain divisions within the school 
district, violate Article 5, Section 13 or any other provision of the Constitution of New 
Mexico?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*41} ANALYSIS  

Article 5, Section 13, New Mexico Constitution (P.S.) provides in pertinent part as 
follows:  

"All district, county, precinct and municipal officers, shall be residents of the political 
subdivisions for which they are elected or appointed . . ." (Emphasis added)  

What House Bill 109 purports to do is divide the municipal school district in Class A 
counties into five "school board districts", using senatorial districts to draw the lines and 
require that members of the board of education "be resident of and be elected by the 
qualified electors of a separate school board district". In other words the bill attempts to 
create districts within a district and require residence within such "subdistrict".  

These subdistricts are not political subdivisions and thus the residency provisions in 
House Bill 109 violate Article 7, Section 2, New Mexico Constitution, relative to the right 
to hold a public office.  

Our Supreme Court specifically so held in Gibbany v. Ford, 29 N.M. 621, when the 
issue was a statutory residence requirement in their wards for aldermen. In that case 
the Court stated as follows:  



 

 

". . . To permit the Legislature to say that a person who resides within a municipality 
cannot hold the office of alderman unless he also resides within the ward he represents 
authorizes a restriction and an added eligibility to hold that office, which the Constitution 
in plain terms denies. No such superaddition can be made effective until such time as 
the Legislature confers upon wards of a city, town, or village some powers or functions 
of local self-government, so that they may be said to be political subdivisions. . . ."  

No powers or functions of local self-government have been granted to these subdistricts 
and thus they are not political subdivisions. Such being the case, the residency 
requirements in House Bill 109 contravene the Constitution. See Opinion of Attorney 
General No. 67-14, issued January 24, 1967.  

By: Oliver E. Payne  

Deputy Attorney General  


