
 

 

Opinion No. 67-36  

March 6, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Harrell Budd Legislative Liaison Aide Office of the Governor Legislative-Executive 
Building Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Can a legislator serve as a delegate to a constitutional convention?  

2. Can a legislator receive payment in any form while serving as a delegate to a 
constitutional convention?  

3. Can legislators designate themselves as delegates to a constitutional convention?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. He can receive per diem if the Act actually calling the convention provides for per 
diem for delegates.  

3. Not at this session anyway.  

OPINION  

{*46} ANALYSIS  

We will answer your first two questions together. Legislators, if properly selected at the 
proper time, can serve as delegates to a constitutional convention. They can receive per 
diem for such service if the Act calling the convention provides for per diem for 
delegates.  

In Opinion No. 5364 (1951) it was stated as follows:  

"This office has rendered {*47} two opinions, No. 3687 dated January 11, 1941 and No. 
5263 dated May 2, 1951, in which we held that members of the Legislature can serve as 
members of commissions created by the Legislature and that they are entitled to per 
diem and expenses provided for in any act creating said commission."  



 

 

The above statement about serving on any commission created by the legislature is too 
broad. Legislators cannot serve on executive boards or commissions. Opinion No. 59-
79.  

Involved in the 1951 Opinion, a portion of which is quoted above, was the appointment 
of a legislator to the "Little Hoover Commission." The opinion, relying on the Supreme 
Court decision in State ex rel. Gibson v. Fernandez, 40 N.M. 288, 58 P.2d 1197 held 
that a position on this Commission was not a civil office within the interdiction of Article 
4, Section 28. This would also be true in the case of a legislator serving as a delegate to 
a constitutional convention. Nor would there be any problem about the convention being 
an executive body; clearly it would not be.  

In a recent opinion (67-4) this office held that a legislator could serve as a commissioner 
on the Uniform State Laws Commission since, under the tests laid down in the 
Fernandez case, supra, this was not a civil office within the purview of Article 4, Section 
28.  

Your third question is whether legislators can designate themselves as delegates to a 
constitutional convention. This question is premature for the following reason: This 
session of the legislature cannot do so.  

Article 19, Section 2, New Mexico Constitution, the provision for calling a constitutional 
convention, requires a three-step procedure just to call a constitutional convention.  

First, if the legislature by the necessary vote "shall deem it necessary to call a 
convention to revise or amend this Constitution, they shall submit the question of 
calling such convention to the electors at the next general election. . . ." This 
contemplates a vote only on whether or not a convention should be called.  

Second, a majority of all the electors voting on this question must vote in favor of calling 
a convention.  

Third, the legislature then at its next session must provide by law for the calling of this 
constitutional convention. The convention is to consist of at least as many delegates as 
there are members of the house of representatives.  

It is the legislative session after the electorate's approval of a convention that is to 
provide the method of delegate selections, etc.  

We do not now answer the question whether the legislative session following the 
electorate's approval of the call could designate certain legislators or all legislators to be 
delegates to a constitutional convention because the matter is too premature.  

By: Oliver E. Payne  

Deputy Attorney General  


