
 

 

Opinion No. 67-28  

February 16, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: George W. Beach Bernalillo County Assessor County Courthouse Albuquerque, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Who is to be furnished the reappraisal valuation figures, plats and descriptions of a 
county as the reappraisal is completed and certified?  

2. May the assessor amend descriptions used in the reappraisal so as to make them 
correspond with other county records?  

CONCLUSIONS  

1. The county assessor and the State Tax Commission and the County Commission 
when it is sitting as a board of equalization. See analysis.  

2. The assessor may amend to add information. See analysis.  

OPINION  

{*34} ANALYSIS  

The Legislature determined, in 1965, that real property throughout the state should be 
reappraised for tax assessment purposes. Section 72-2-21.1, et seq., N.M.S.A., 1953 
Compilation (Interim Supp.). The legislation does not make the program mandatory but 
offers monetary inducements to the counties participating in the program. Chapter 66, 
Section 11 (8), 1966 Session Laws (The General Appropriations Act). Section 72-2-
21.5, supra, calls for the reappraisal to be conducted pursuant to a contract approved 
jointly by the county commission and the State Tax Commission.  

Section 72-2-21.6, supra, provides that the reappraised value shall be used for 
purposes of assessment. If this is not done, the State Tax Commission shall take 
whatever action is necessary to insure that such figures are used. There can be no 
variation from such values by the assessor or county board of equalization without 
certifying the same to the tax commission together with the reason therefor, and the 
State Tax Commission shall then review the matter pursuant to Section 72-6-13.4 et 
seq., N.M.S.A., 1953 Compilation. The failure of the assessor to so certify within ten 
days subjects him to removal and the failure of the county board of equalization to do so 



 

 

requires that the county pay back all moneys it received from the special reappraisal 
fund. The State Tax Commission and the county board of equalization have the 
additional duty of reviewing the valuation of property fixed by the assessor to insure that 
procedures to keep values current are being followed.  

The county commission has only those duties in this connection that are assigned to it 
by statute. It enters into the contract and it sits as a county board of equalization on the 
first Monday in April of each year. At such time it reviews assessments and considers 
appeals in order to maintain current the values of property assessed by the county. 
Aside from this, it has no other direct connection with tax assessments and it cannot 
alter any assessment except when sitting as such a board of equalization between the 
first Monday in April of each year and the 15th day of May of each year.  

The county assessor is charged with the duty of receiving property assessments and, 
when property is omitted, of making such assessment, 72-2-1 et seq., N.M.S.A., 1953 
Compilation. Based upon the reassessment values, where such a program has been 
undertaken, he shall {*35} determine the value of property subject to ad valorem 
taxation, except that determined by the State Tax Commission, in order to maintain 
such values current.  

The assessor, in order to fulfill the duties of his office, must, under Section 73-2-21.6, 
have the reassessment material and must use such values for assessment purposes. 
The State Tax Commission also has certain duties in determining value of certain 
property for purposes of tax assessments and has the duty of reviewing the acts of the 
assessor and board of equalization, so it should also be furnished copies of such 
material.  

The county commission cannot act with respect to any assessment or valuation 
for tax purposes except when legally sitting as a board of equalization. It has no 
need, therefore, for such material except when so sitting.  

Secondly, you ask about amending descriptions on the reassessment assessments so 
as to make them conform to other county records. The assessor has no such authority 
except as to property omitted from the reassessment and he must, unless otherwise 
authorized by the board of equalization and the State Tax Commission upon review of 
such action, use the reassessment descriptions. There would, however, seem to be no 
objection to his adding sufficient descriptive material, such as a deed book and page 
number, so as to enable him to properly identify the property and its location. Such 
would not have the effect of altering the reassessment description in any way, but would 
merely supplement it.  

By: James V. Noble  

Assistant Attorney General  


