
 

 

Opinion No. 67-144  

December 13, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: James W. Musgrove Assistant District Attorney Eleventh Judicial District 
Farmington, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. After the county tax levy for current school funds has been made and where there are 
excess funds for the immediate expenditures, who has the authority and the 
responsibility for depositing those funds where the local Board of Education has not 
been designated a Board of Finance?  

2. Do these funds have to be deposited in a pro rata amount in the various banks as 
other county funds?  

CONCLUSIONS  

1. The county treasurer.  

2. Yes.  

OPINION  

{*230} ANALYSIS  

Sections 77-6-41, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides as follows:  

Except revenue for a cafeteria or for an activity fund, all revenue for public school 
purposes distributed to a school district, or collected by a county, school district, or 
public school authorities for a school district shall be delivered to and kept by a county 
treasurer or a board of finance of a school district in funds approved by the division. 
Disbursements from these funds shall only be made for matured debts by voucher and 
warrants or checks of the local school board. In no event shall any money be expanded 
or debts incurred except as authorized by the Public School Finance Act [77-6-1 to 77-
6-46]. Revenue for a cafeteria or for an activity fund shall be deposited in a bank or 
banks approved by the local school board.  

It is clear from this section that if a local school board has not been designated a Board 
of Finance, the county treasurer is to keep all school revenue. These revenues are to be 
kept in funds approved by the Public School Finance Division.  



 

 

The deposit of the funds under the contract of the county treasurer is, in our opinion, 
controlled by section 11-2-33, N.M.S.A., 1953 Compilation. This section provides 
specifically for the deposit of public monies held by a county treasurer, in banks that 
have qualified under Sections 11-2-18, 11-2-27, 11-2-32 and 11-2-33, N.M.S.A., 1953 
Compilation as depositories for public monies. The section also sets forth a formula 
under which the deposits shall be made. Therefore, we have concluded that the answer 
to your second question is yes.  

By: Roy G. Hill  

Assistant Attorney General  


