
 

 

Opinion No. 67-51  

March 30, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Mr. Robert R. Salazar Commissioner Department of Motor Vehicles State Capitol 
Building Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Do Sections 64-22-2 (D), 64-13-57 and 64-13-59, N.M.S.A., 1953 Compilation make it 
mandatory that the Department of Motor Vehicles revoke the driver's license of a 
person who has been convicted of driving while intoxicated in another state?  

CONCLUSION  

No, it is discretionary with the Department of Motor Vehicles.  

OPINION  

{*71} ANALYSIS  

As amended in 1965, Section 64-22-2(D), N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides 
as follows:  

"The commissioner shall revoke the license or permit to drive, and any nonresident 
operating privilege of any person convicted under this section, except as otherwise 
provided herein." (Emphasis {*72} added).  

When this legislative enactment speaks in terms of "convicted under this section," it 
must necessarily mean a New Mexico conviction.  

Section 64-13-59, N.M.S.A., 1953 Compilation provides that the division [Department] 
"shall forthwith revoke the license of any operator or chauffeur upon receiving a record 
of such operator's or chauffeur's conviction of any of the following offenses, whether 
such offense he had under any state law or local ordinance, when such conviction 
has became final . . . (2) Driving a motor vehicle while under the influence of intoxicating 
liquor . . ."  

Again this particular statute certainly appears to refer to a New Mexico conviction.  

The crucial provision, in our opinion, is Section 64-13-57, N.M.S.A., 1953 Compilation 
which deals specifically with the question you ask. This section provides as follows:  



 

 

"The division [Department] is authorized to suspend or revoke the license of any 
resident of this state or the privilege of a nonresident to drive a motor vehicle in this 
state upon receiving notice of the conviction of such person in another state of an 
offense therein which, if committed in this state, would be grounds for the 
suspension or revocation of the license of an operator or chauffeur." (Emphasis added).  

Under Section 64-13-59, supra, a conviction in this State of driving while intoxicated 
does require a mandatory revocation of the person's driver's license. Thus the above-
quoted statute becomes applicable. However, in view of the phrase "is authorized", it is 
our opinion that suspension or revocation of a driver's license for a conviction in another 
state is discretionary with your Department.  

By: Oliver E. Payne  

Deputy Attorney General  


