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BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Mr. John May Industrial Economist Department of Development 302 Galisteo Street 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is possession of fireworks illegal in New Mexico?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*72} ANALYSIS  

Section 40A-17-4, N.M.S.A., a portion of the Criminal Code, provides that whoever 
commits possession of fireworks is guilty of a petty misdemeanor.  

Possession of fireworks is defined as follows in the same section:  

"Possession of fireworks consists of either selling, offering to sell, owning, possessing 
or discharging any firecracker, roman candle, skyrocket, torpedo, bomb, blank cartridge 
or any other type or form of explosive commonly known as "fireworks," unless such 
item has been declared by the state fire marshal as not dangerous to persons or 
property." (Emphasis added).  

We understand that this inquiry is prompted because an important manufacturer of 
fireworks is considering establishing a plant in New Mexico. All of the fireworks 
manufactured by this plant would be sold out-of-State.  

{*73} It is a basic rule that one State cannot enact legislation which has an extra-
territorial effect. We conclude therefore that the use of the phrase "not dangerous to 
persons or property" used by our Legislature in Section 40A-17-4, supra, has reference 
to persons or property in New Mexico.  

This means to us that the office of the State Fire Marshal must find that the particular 
fireworks, or the possession thereof, are not dangerous to persons in New Mexico or 
to property in New Mexico in order for the proposed plant to operate in a legal manner.  



 

 

Where a statute is clear and unambiguous there is no room for interpretation or 
construction thereof. Hendricks v. Hendricks, 55 N.M. 51, 226 P.2d P.2d 464; Brown 
v. Bowling, 56 N.M. 96, 240 P.2d 846; State v. Thompson, 57 N.M. 459, 260 P.2d 
370. Thus, in our opinion, ultimate designation of fireworks as dangerous or not 
dangerous to persons or property in New Mexico rests with the State Fire Marshal. Our 
suggestion would be that the State Fire Marshal meet with the prospective fireworks' 
manufacturer in order that he will be in a better position to make this "dangerous or non 
-- dangerous" determination.  

By: Oliver E. Payne  

Deputy Attorney General  


