
 

 

Opinion No. 67-72  

May 29, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Col. Joseph A. Black, Chief New Mexico State Police Cerrillos Road Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

FACTS  

By recent action of the New Mexico State Police Board a "rule" was adopted or action 
taken which would require the retirement of any State Police Officer upon attaining 30 
years service with the New Mexico State Police.  

QUESTION  

Does the State Police Board have the legislative authority to adopt this particular rule or 
take such action?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*107} ANALYSIS  

We must first look to the original statutes dealing with the New Mexico State Police. 
Police Board composition is provided for in Section 39-2-2, N.M.S.A., 1953 Compilation. 
Section 39-2-4 provides as follows:  

"The chief of the state police and all patrolmen and other officers, and all clerical 
employees shall be appointed by the New Mexico state police board, and with the 
exception of clerical employees shall hold their offices during good behavior, 
subject to removal as hereinafter provided." (Emphasis added).  

Section 39-2-21, N.M.S.A., 1953 Compilation is the statute granting to the State Police 
Board the authority to promulgate rules and regulations for the purpose of carrying out 
the provisions of the State Police Board Act. This Section further provides:  

"Said board shall establish by rules, from time to time, standards of conduct for 
members of the New Mexico state police and a copy thereof shall be delivered to each 
such member and displayed at each station of said department. Such rules shall be filed 



 

 

with the librarian of the Supreme Court library pursuant to New Mexico Statutes." 
(Emphasis added).  

During the last session of the New Mexico Legislature House Bill No. 139, Chapter 64, 
Laws 1967 was passed and signed by the Governor. The crucial portion of that bill, 
which becomes effective on June 16, provides that:  

"Members of the New Mexico State Police, including the Chief, shall not be over sixty-
one years of age."  

This, it seems to us, is a clear legislative declaration and mandate as to when a state 
policeman must retire. There is nothing in this act that speaks in terms of mandatory 
retirement after 30 years total service with the State Police force. Had the legislature so 
intended presumably it would have so stated.  

We have numerous cases in New Mexico which hold that the Legislature may not vest 
unbridled or arbitrary power in administrative agencies, but must furnish reasonable and 
adequate standards to guide the department. City of Santa Fe v. Gamble-Skogmo, 
Inc., 73 N.M. 410, 389 P.2d 13; State, ex rel., Holmes v. State Board of Finance, 69 
N.M. 430, 367 P.2d 925.  

In the case at hand the Legislature did provide adequate standards for the mandatory 
retirement of State Police Officers. The provision is neither vague nor ambiguous. We 
think, therefore, that this provision is to be followed in regard to mandatory retirement of 
State Police Officers and not a Board rule which is not necessarily harmonious with the 
legislative provision. For example, a person might work 7 years for a municipal police 
department and he might then go to work for the New Mexico State Police; such a 
person then would have a total of 37 years as a law enforcement officer before he had 
to retire. On the other hand under the Board's rule a person might join the State Police 
Force when he was 23 and he would have to retire at the age of 53. Thus, we see no 
correlation between the Board's rule and standards of efficiency and good health.  

A case very closely in point which cites numerous other decisions is the 1955 decision 
in Wilson v. Department of West Haven, 42 Conn. 646, 116 A.2d 420. In the West 
Haven case an action was brought by town policemen to prevent the town and others 
from carrying {*108} into effect a decision of the Town Board of Police Commissioners 
to involuntarily retire policemen who had 25 years of service.  

The Court pointed out that the Town Board of Police Commissioners was a creature of 
statute and had neither inherent or common law power, and whatever functions it was to 
preform were to be those which the legislature expressly or by necessary implication 
had conferred.  

It was noted in the decision that these policemen were not being retired for cause, either 
disability or malfeasance in office. The Court stated that under the statute there involved 



 

 

"The conditions which must exist are that the member, while engaged in preforming his 
police duties, has become disabled, through no misconduct of his own. . . ."  

We could also point out that the statute which the Connecticut Court was construing 
was not as plain or unambiguous as is House Bill 139 passed by the last session of the 
Legislature.  

In conclusion then, it is our opinion that the State Police Board has not been delegated 
the authority to adopt this particular rule or take such action and that further, the rule 
could work in a discriminatory fashion since it would not work uniformly on all officers 
insofar as age is concerned.  

By: Oliver E. Payne  

Deputy Attorney General  


