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QUESTION
QUESTIONS
1. Under Senate Bill No. 40, Chapter 39, enacted by the 1967 session of the New
Mexico Legislature, are original applications for marriage licenses filed in a permanent

record book?

2. May blood test results be filed the day when the license is issued, or must the blood
test results be filed at the time of the application for the license?

3. What time period constitutes three days?

4. When is payment to be made to the county clerk -- at the time of the application or at
the time of the issuance of the license?

5. If the applicants will both be of age on the day the license is issued, may application
be made without parental consent?

CONCLUSIONS

1. Yes.

2. At the time of application.
3. See analysis.

4. At the time of application.

5. Not if either of the parties does not meet legal age requirements on the date of
application.

OPINION
{*95} ANALYSIS

Senate Bill No. 40, Chapter 39, Laws 1967, provides as follows:



"THREE-DAY WAITING PERIOD. -- No license to marry shall be issued by any county
clerk unless an application therefor shall have been made and filed with the county
clerk for at least three days prior to its issuance. On application to a judge of a court
of record, the court for good cause shown may order the provisions of this section
waived and a certified copy of the order shall be filed with the county clerk.

Section 2. PENALTY. -- Any county clerk who fails to perform his duty under Section 1,
upon conviction thereof, shall be guilty of a petty misdemeanor.” (Emphasis added).

In answer to your first question, original applications for marriage licenses should be
filed in a permanent record book. Present law provides for this. Section 57-1-15,
N.M.S.A., 1953 Compilation states as follows:

{*96} "Blank forms required for records. -- To insure a uniform system of records of all
marriages hereafter contracted, and the better preservation of said record for future
reference, the form of application, license and certificate provided herein shall be
substantially as follows, each blank to be numbered consecutively corresponding with
page number of the record book in the clerk's office; all such blanks to be provided
free of cost by the county for public use." (Emphasis added).

In addition Section 57-1-16, N.M.S.A., 1953 Compilation, setting forth the form for
Applications for Marriage Licenses contains thereon the following which is to be filled
in by the county clerk:

"STATEMENTS RECEIVED AND FILED IN COUNTY CLERK'S OFFICE at____ o'clock
.M. 19 ."(Emphasis added).

Neither of the above statutes is affected in any manner by Senate Bill 40, Chapter 39.
Thus it is still contemplated that Applications for Marriage Licenses be filed in a
permanent record book.

The second question involves the physician's certificate. While Section 57-10-10.1,
N.M.S.A., 1953 Compilation now provides that no marriage license shall be issued
until the physician's certificate is filed (this because at present the license is issued at
the time the Application for a Marriage License is filed), when Senate Bill 40 becomes
effective the physician's certificate must be filed on the date of application for a license.
This is because Section 57-1-16, supra, the provision relating to the date required on an
Application for a Marriage License, contains the following:

"DATE OF PREMARITAL PHYSICAL EXAMINATION
BRIDE
GROOM

COUNTY CLERK ___ County



BY _ Deputy."

Your third question involves the necessary waiting period prior to issuance of a
marriage license when Senate Bill 40 becomes effective. In answering this question we
must examine not only the portions of Senate Bill 40 which are underlined in the initial
part of the analysis herein but also Section 1-2-2, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.).
Paragraph seven thereof states:

"Seventh. In computing time the first day shall be excluded and the last included, unless
the last falls on Sunday, in which case the time prescribed shall be extended so as to
include the whole of the following Monday."

Following this rule of statutory construction, we exclude the day on which the
Application for a Marriage License is filed and count the next three days. The word
"day", unless the context requires other wise, means the twenty-four hours from
midnight to midnight. People v. Breckenridge, 190 N.Y.S. 2d 122; In re Opinion of
the Justices, 252 Ala. 541, 42 So.2d 27; Kirkpatrick v. King, 228 Ind. 228, 91 N.E.2d
785; Nelson v. Sandkamp, 227 Minn. 177, 34 N.W. 2d 640; Mississippi Ben. Ass'n v.
Brooks, 184 Miss. 451; 185 So. 569.

Thus the waiting period for issuance of the license under Senate Bill 40 will be the 72
hours beginning at midnight on the day the Application for a Marriage License is filed.

Your fourth question asks when payment is to be made to the county clerk -- at the time
of the Application for a Marriage License or when the Marriage License is issued.

{*97} Section 71-1-10, N.M.S.A., 1953 Compilation provides a five-dollar fee for
"issuing, acknowledgement and recording marriage license and marriage certificate."
We feel that the five-dollar fee should be charged at the time the Application for
Marriage License is filed because the fee is for the issuance of the marriage license
which the clerk will issue, upon request, after the necessary waiting period. After all, the
county will have administrative costs in connection with the proper filing of the
Application for a Marriage License.

In answer to your final question both parties must be of the age required in Section 57-
1-5, N.M.S.A., 1953 Compilation at the time of the application for a marriage license,
unless the necessary parental consent is obtained. The reason for this is that Section
57-1-16, N.M.S.A., 1953 Compilation, the form for the application, is the document that
is used for the consent by the parents or guardians when either party is under age. As a
matter of fact this application form specifically states the following:

"CONSENT OF PARENT OR GUARDIAN (Where either party is under age)".
Therefore, the application for a marriage license would not be complete if either party

did not meet the legal age requirements on the date of the application for a marriage
license and the consent portion of the form was not filled in.



By: Oliver E. Payne

Deputy Attorney General



