
 

 

Opinion No. 67-91  

July 17, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Mr. Morris Stagner District Attorney Ninth Judicial District Clovis, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May the district health officer of the department of public health be appointed to the 
office of coroner provided that he is a licensed physician?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*132} ANALYSIS  

The office of coroner is created in each county with a population of 30,000 persons or 
more by the terms of Section 15-43-43, N.M.S.A., 1953 Compilation, as amended, Laws 
1967, Chapter 93. That statute provides:  

"15-43-43. OFFICE OF CORONER -- CREATION -- QUALIFICATION. -- The office of 
coroner is created in each county with a population of thirty thousand persons or more 
in the last federal decennial census. In any other county, the board of county 
commissioners may create the office of coroner by resolution. The board of county 
commissioners shall fix the compensation and appoint a licensed physician to hold the 
office of coroner for a term of two years unless removed for cause. The coroner shall 
take the oath prescribed for state officers before he qualifies for office."  

Each district health board is {*133} given the power to appoint and employ a district 
health officers subject to the qualifications set by regulations promulgated by the State 
Board of Public Health. Sections 12-2-3 and 12-2-4, N.M.S.A., 1953 Compilation (1965 
P.S.).  

Section 12-2-6, N.M.S.A., 1953 Compilation (1965 P.S.), provides the amount of 
compensation to be paid a district health officer and prohibits private practice. Section 
12-2-6, supra, states:  

"District health officer -- Compensation -- Appropriation -- Private practice prohibited -- 
Exception. -- Each district health officer shall receive a minimum salary of nine thousand 



 

 

dollars ($ 9,000), with a maximum of thirteen thousand two hundred dollars ($ 13,200) 
per year. The salary shall constitute full salary for the district health officers and they 
shall receive no other salary payment or fees from any other public source. No district 
health officer shall engage in the private practice of medicine, maintain an office for the 
practice of medicine, nor accept nor receive any fee, gratuity or emolument of any form 
for rendering medical or surgical service to any citizen of this state, except that 
permission for such practice may be given by the state board of health in any district, 
the board of which has declared an emergency to exist. Funds are to be provided as 
follows: forty-eight hundred dollars ($ 4,800) shall be provided by each of the ten [10] 
health districts from county health funds prorated in each district among the counties 
composing the district according to the assessed valuation of each county, and any 
additional funds required for travel and any increase in salary over the minimum as 
outlined above, based on qualifications and service as approved by the state board of 
public health and the district health board, shall be allocated from the general fund 
appropriation as hereinafter provided. The funds so required from each county shall be 
remitted to the state treasurer, who shall set up a special account to be known as the 
district health officer's fund and shall credit to this fund the funds so required from the 
counties and from the special appropriation from the state general fund.. The forty-eight 
thousand dollars ($ 48,000) to be contributed by the ten [10] health districts and the 
forty-two thousand dollars ($ 42,000) special appropriation from the state general fund 
shall be appropriated annually for the purpose of this act (12-2-1 to 12-2-15). This 
special appropriation from the state general fund shall be included in and not be in 
addition to the amount allowed by the general appropriations act. All expenditures from 
said fund shall be disbursed upon vouchers of the state department of public health. 
Funds now held by the state treasurer in the district health fund will remain in this fund 
and be used for the purpose of this act."  

Upon comparing the statutory qualifications necessary for a coroner, Section 15-43-43, 
supra, and the statutory compensation and prohibitions placed upon a district health 
officer, we are of the opinion that a district health officer cannot be appointed coroner. 
First, each district health officer is to receive a salary of not less than $ 9,000 nor more 
than $ 13,000 per year. By the terms of Section 12-2-6, supra, district health officers 
"shall receive no other salary, payment or fees from any other public source." Finally, it 
is clear that under the terms of Section 12-2-6, supra, the position of district health 
officer was intended by the legislature to constitute a full-time position. The offices of 
coroner and district health officer, if held by the same person, would be physically 
incompatible. Therefore, we conclude that the offices of district {*134} health officer and 
coroner may not be held by the same person.  

By: Paul J. Lacy  

Assistant Attorney General  


