
 

 

Opinion No. 67-85  

June 28, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Honorable Jose B. Chavez State Representative Box 40 El Guique Drive San Juan 
Pueblo, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Can a funeral director or an assistant funeral director operate an ambulance or an 
ambulance service in an area where an ambulance service certificated by the State 
Corporation Commission is operating?  

2. Are funeral directors who own ambulances and operate ambulance services with 
such vehicles required to obtain a certificate of public convenience and necessity from 
the State Corporation Commission in connection with such activity?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. No.  

OPINION  

{*123} ANALYSIS  

The answers to both your questions may be made by analyzing Sections 64-27-25, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) and 67-20-5, N.M.S.A., 1953 Compilation. Section 
64-27-25, in pertinent part provides:  

"Neither this act nor any provisions hereof shall apply or be construed to apply to any of 
the following:  

* * *  

C. Ambulances, hearses, funeral coaches, or any other motor vehicle belonging to, or 
operated by, any funeral director licensed pursuant to the provisions of Laws 1947, 
chapter 61 in connection with his business."  



 

 

From this paragraph it is apparent that ambulances operated by funeral directors are 
exempt from the Motor Carrier Act (Section 64-27-1 through 64-27-81, N.M.S.A., 1953 
Compilation).  

This is made even clearer by Section 67-20-5, supra, which in pertinent part provides:  

"A. 'funeral director' is a person, partnership, association, corporation or other 
organization engaged in, conducting or holding himself out as engaged in:  

* * *  

Owning ambulances or operating an ambulance service under his business as a funeral 
director. This subparagraph does not require a funeral director to own ambulances or 
operate an ambulance service, but if owned or operated by a funeral director, the 
provisions regulating motor carriers contained in sections 64-27-1 through 64-27-81 
New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation, do not apply."  

It is therefore our opinion that funeral directors and assistant funeral directors may 
operate ambulance services in areas where certified services are available without 
being required to obtain certificates of public convenience and necessity.  

Attorney General's Opinion No. 60-109 which holds to the contrary to the opinion stated 
above, was rendered prior to the enactment of the above quoted section of 67-20-5 
supra. That statutory section overruled and superseded the opinion. Attorney General 
Opinion No. 60-109 is therefore overruled.  

By: Myles E. Flint  

Assistant Attorney General  


